Als de zomer zindert, kleurt De Lange Kolk bij Den Nul groen door blauwalg

Het is een misleidende term; blauwalg. Want als deze groep bacteriën in het water wordt geconstateerd kleurt het water vooral groen.

De Lange Kolk in Den Nul is in Overijssel steevast één van de eerste plekken waar de blauwalg als een gifgroene verfwaas in het water te zien is. Het is stilstaand, redelijk ondiep en voedselrijk water, dat achter de IJsseldijk in de luwte ligt.

Negatief advies

Het water in de Lange Kolk is dezer dagen groener dan groen. Op borden langs de kant staat het advies om niet te zwemmen. In het Nederlands, Engels en Duits staat er dat het water voor huidirritaties, hoofdpijn en maag- en darmklachten kan zorgen.

"En dus ga ik maar niet zwemmen", zegt één van de drie badgasten op vrijdagochtend vanaf een schaduwplek ergens langs de kolk. "Ik wil volgende week graag gezond op vakantie." Zijn buurman, met naast zich een baby op een grote handdoek, gaat er ook niet in. "Maar eerder vanochtend was er wel een zwemmer", zegt hij.

Provincie

Bij aanhoudende warmte wordt verwacht dat de blauwalg het zwemplezier op meer plekken in Overijssel zal dwarsbomen. Op de website van de provincie Overijssel is te zien waar je wel en beter niet kunt zwemmen. De provincie controleert de zwemwaterkwaliteit met grote regelmaat.

Meer over dit onderwerp:
Salland Den Nul De Lange Kolk Blauwalg Nieuws
Deel dit artikel: