Hulsbeek neemt ondanks twee verdrinkingen geen maatregelen: ‘Doen al alles wat in onze macht ligt'

Recreatieplas Het Hulsbeek neemt geen extra maatregelen nadat binnen één maand tijd twee zwemmers door verdrinking om het leven kwamen. Parkbeheerder Rob Beverdam: “We hebben met de diverse managers periodiek overleg en dan zal dit vanzelfsprekend aan bod komen, maar als het gaat om beveiligingsmaatregelen kunnen we niet meer dan wat we nu al doen.”

Duikers van de brandweer haalden vanochtend in alle vroegte het lichaam van de 11-jarige Michael boven water. Nadat de jongen, die nog maar kort in Nederland was en slecht Nederlands sprak, donderdag in de loop van de dag werd vermist, werd er een zoekactie op touw gezet. Toen zijn fietsje werd teruggevonden bij Het Hulsbeek terwijl de jongen niet kon zwemmen, werd meteen groot alarm geslagen.

Tweede fatale ongeval
Het is het tweede fatale ongeval in korte tijd. De 20-jarige Mohammed Soulaiman uit Enschede vond eerder deze maand de dood. De Syrische vluchteling kon goed zwemmen, maar kreeg vermoedelijk een krampaanval.

Aangeslagen
Parkbeheerder Beverdam reageert aangeslagen: “In de zeven jaar tijd dat ik hier werk, heb ik nog nooit met een verdrinking te maken gehad. En dan nu twee binnen een maand, waarbij ik overigens beide keren dienst had.”


Optimale beveiliging
Volgens Beverdam is de beveiliging op Het Hulsbeek al zo optimaal als mogelijk’: “We doen eigenlijk alles al wat in onze macht ligt. Bij de ingang staan waarschuwingsborden in drie talen, er liggen drijflijnen in het water. Maar Het Hulsbeek is nu eenmaal een openbaar terrein en laat zich niet vergelijken met een zwembad.”


Risico schijnveiligheid
Een maatregel als extra toezicht zou volgens hem alleen maar schijnveiligheid in de hand werken: “Het terrein is 12 hectare groot en op een drukke dag komen hier 10.000 mensen. Het is onmogelijk dat met een paar badmeesters in de gaten houden. Bovendien bestaat het risico dat bijvoorbeeld ouders dan gaan achterover leunen omdat ze de indruk hebben dat er toch wel toezicht is op hun kinderen.”


Trieste samenloop omstandigheden

Dat er zich nu binnen een maand twee verdrinkingen hebben voorgedaan, is volgens de parkbeheerder ‘een trieste samenloop van omstandigheden’: “We leven mee met de familie, maar dit is brute pech. Als het om beveiliging gaat, kunnen we niet meer doen.”

Meer over dit onderwerp:
Oldenzaal Hulsbeek Nieuws
Deel dit artikel: