nieuws

Eigen geluidsmeting gemeente Olst-Wijhe van belevingsvlucht laat hogere waarden zien

Kritiek op 'belevingsvlucht' naar Lelystad Airport
Kritiek op 'belevingsvlucht' naar Lelystad Airport © Thinkstock / Fahroni
De gemeente Olst-Wijhe heeft tijdens de belevingsvlucht van het vliegtuig dat op 30 mei in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van en naar Lelystad vloog ook eigen geluidsmetingen laten verrichten. De meting die werd gedaan in Welsum laat hogere waarden zien dan de waarden genoemd in de Milieueffectrapportage (MER).
In de MER wordt bij een vlieghoogte van 1800 meter (6.000 voet) voor een representatieve vlucht een LAmax-waarde van 55 dB(A) genoemd. Representatief houdt in dat het vliegtuig vliegt zoals dat ook zou gaan na de opening van het vliegveld. Tijdens de meting in Welsum werden LAmax-waarden gemeten van 57,5 en 57,2 op een hoogte van 2005 meter. De gemeten waarden zijn daarmee fors hoger dan in de MER. Dit verontrust de gemeente.

Gevolgen voor inwoners van Welsum en Marle

Op woensdag 30 mei van 17.20 tot 22.20 uur organiseerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een belevingsvlucht. Bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport konden op deze manier het geluid van een Boeing 737-800 in hun eigen omgeving ervaren. Gelet op de gevolgen voor voornamelijk de inwoners van Welsum en Marle vindt de gemeente Olst-Wijhe het belangrijk om zelf actie te ondernemen. Daarom is er ook een meting uitgevoerd in opdracht van de gemeente.
De meting is uitgevoerd in de dorpskern van Welsum. Het resultaat van de meting is vergeleken met de waarden genoemd in de Milieueffectrapportage (MER). De waarden uit de meting van de gemeente waren hoger dan de waarden uit de MER. Het beeld uit de eigen meting van de gemeente Olst-Wijhe sluit goed aan bij het beeld van, de door het rijk ingestelde, Regiegroep Belevingsvlucht.

Zienswijze naar ministerie

De rapportage van de meting is gestuurd naar de kerngroep van gemeenten waar de gemeente Olst-Wijhe deel van uit maakt. De kerngroep verzamelt alle relevante informatie. Het resultaat van de meting wordt meegenomen in de zienswijze naar het ministerie. De gemeente Olst-Wijhe volgt de ontwikkelingen rond Lelystad Airport op de voet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.