nieuws

Preventieve maatregelen na brand Twence opgeheven, vee mag weer naar buiten

Zeer grote brand bij Twence in Hengelo
Zeer grote brand bij Twence in Hengelo © News United / Dennis Bakker
Provincie Overijssel heeft alle preventieve maatregelen na de brand bij Twence opgeheven. Uit nieuwe metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de verontreiniging van dioxine op agrarische percelen is afgenomen. De waarden liggen inmiddels weer onder de wettelijk toegestane norm.
Het RIVM heeft vorige week vrijdag aanvullende metingen uitgevoerd in het verontreinigde gebied van 5 kilometer benedenwinds de brand bij Twence. De metingen laten zien dat de dioxinewaarden op de gewassen in het gebied weer onder de wettelijke norm liggen.
Alleen op het grondgebied van Twence zelf zijn nog verhoogde concentraties dioxine gevonden. De inmiddels geoogste gewassen die op het grondgebied van Twence staan worden nog onderzocht.
Dit betekent dat het vee naar buiten kan en alle gewassen geoogst kunnen worden.

Ook boerderijmelk in orde

De metingen zijn verricht in opdracht van de provincie Overijssel, het bevoegd gezag. Ook het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) heeft uitslagen ontvangen over boerderijmelk van veehouders die vanaf 14 juli de koeien weer buiten hebben laten grazen. Alle metingen liggen binnen de wettelijke norm.

Afgelopen woensdag heeft het ook nog flink geregend in het gebied. De metingen van RIVM waren verricht voor deze regenbui. Maar het RIVM geeft aan dat te verwachten valt dat de concentraties dioxines op de gewassen hierdoor alleen maar verder gedaald zijn.
Omdat niet precies te voorspellen is hoeveel de waardes gedaald zijn, worden op grondgebied van Twence nieuwe metingen na de regen uitgevoerd door een externe partij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.