Joodse gemeenschap in Deventer vertrekt naar Raalte

De Joodse gemeenschap Beth Shoshanna in Deventer vertrekt naar Raalte. De gemeenschap moet voor volgende week woensdag uit de Grote Synagoge in Deventer zijn vertrokken.

De Joodse gemeenschap kreeg in mei dit jaar te horen dat ze moet vertrekken uit de sjoel in de Golstraat, want de nieuwe pandeigenaren Carlus Lenferink en Ayhan Sahin wilden een foodhall bouwen in het rijksmonument. 

Het college van burgemeester en wethouders besloot vorige week niet mee te werken aan een vergunning voor de foodhall, want het zou niet passen bij het rijksmonumentale karakter van het pand. Ondanks dit besluit moet de gemeenschap alsnog vertrekken uit het rijksmonument.

Triest

Tom Fürstenberg, voorzitter van de Joodse gemeenschap Beth Shoshanna, vindt het triest. "Je kunt niet geloven dat een Joodse gemeente anno 2018 uit een synagoge wordt gezet. Dat is niet normaal, maar het gebeurt."

Fürstenberg vindt dat de gemeente meer had kunnen en moeten doen om de verhuizing te voorkomen. De gemeente zette eind juli een onafhankelijke bemiddelaar in om tot een oplossing te komen in de slepende discussie over de toekomst van de synagoge. Die oplossing is niet gevonden. 

Nieuw onderkomen

Nu het vertrek onvermijdelijk is, is hij tevreden met het nieuwe onderkomen."We zijn allang blij dat we kunnen voortbestaan. Bij onze traditie hoort een authentieke sjoel. In Raalte is dat het geval."

Aanstaande maandag gaat de gemeenschap verhuizen naar Raalte. "We hebben daar stiekem al een dienst gehouden. We moeten immers met zijn allen een beslissing maken. Dat voelde erg goed. De eerstvolgende dienst is eind augustus."

Welke plannen de eigenaren op dit moment met de synagoge hebben, is niet bekend.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Grote synagoge verhuizen Nieuws
Deel dit artikel: