nieuws

"Defensie wist al in jaren 80 van gevaren van werken met chroom-6"

Het ministerie van Defensie wist al in de jaren 80 van het gevaar van chroom-6 en liet noodkreten vanaf de werkvloer "vastlopen in stroperige procedures". Dat schrijft Follow The Money, dat interne documenten heeft waaruit zou blijken dat Defensie meerdere keren waarschuwingen over de stof negeerde.
Op Vliegbasis Twenthe en op een NAVO-depot in Vriezenveen werd met het giftige chroom-6 gewerkt. Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, mogelijk zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Onvoldoende beschermd
In de documenten staat dat de arbeidsinspectie al in 1986 waarschuwde dat werknemers van Vliegbasis Twenthe onvoldoende beschermd waren en onnodig werden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De inspectie adviseert maatregelen te nemen, zoals het installeren van een scheidingsgordijn en het verbeteren van de ventilatie.

Strafbare feiten
Zes jaar later, in 1993, blijkt er niets te zijn veranderd. De Arbeidsinspectie maakt proces-verbaal op. Een jaar later wordt dit besproken door de Luchtmacht. Een luitenant-kolonel zegt dat het "als overheid niet toelaatbaar is dat er verboden handelingen of strafbare feiten worden gepleegd". Zijn advies: "Stoppen met het plegen van strafbare feiten".
Eind jaren negentig slaan medewerkers van de Arbodienst van de Landmacht en het hoofd veiligheid van de POMS-site Vriezenveen alarm. Op de werkvloer worden chroom-6-waarden gemeten die twee- tot achtmaal hoger zijn dan toegestaan. Ze roepen hun leidinggevenden op tot actie en sturen mails met ‘SPOED SPOED SPOED’ als onderwerp, aldus Follow The Money.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.