Anita's bloedmaan-compositie gaat de wereld over

Sociale media stroomden het afgelopen weekend over met foto's van de maansverduistering van afgelopen vrijdag. Eén foto sprong eruit: die van meteorologe Anita van Voorst uit Hengelo. Haar tweet ging de hele wereld over: "Ik krijg zelfs reacties uit Amerika."

Het was een experiment, dat geeft ze eerlijk toe, maar Anita van Voorst is erg in haar nopjes met het resultaat. De compositie-foto die ze vrijdagavond van de maansverduistering maakte gaat vervolgens via Twitter de wereld over. "Terwijl hij eigenlijk niet helemaal goed is gelukt."

Mooi uitzicht
Gewapend met een statief, een intervalmeter en haar spiegelreflex-camera positioneert Anita van Voorst zich vrijdagavond op de uitkijktoren in het waterpark tussen Hengelo en Enschede. "Vanwege het mooie uitzicht op het oosten."

Haar plan heeft ze al klaar; elke vijf minuten maakt ze een foto van de opkomst van de maan. "Iedereen maakt al een gewone foto, ik wilde het anders doen. Helaas mis ik het begin door de bewolking, maar die trok gelukkig weg." 

Uniek moment
Ze kiest een sluitertijd, goochelt ondertussen wat met de ISO-waarden op haar toestel en dankzij de intervalmeter legt ze de opkomst (en verduistering) in een perfecte boog vast. Ondertussen doet ze haar uiterste best om te voorkomen dat mensen op de drukbezochte toren tegen haar camera aanlopen.

"Het klinkt alsof ik precies weet wat ik doe, maar dit was een experiment. Ik maak wel vaker foto's, vooral weerfoto's. Maar deze maansverduistering is een uniek moment, de eerste van de 21e eeuw. Dat kun je niet oefenen. Mislukt het? Ja, dan mislukt het ook echt."

Druk met reacties
Getuige de reacties op Twitter is van een mislukking absoluut geen sprake. Van Voorst is het hele weekend bezig geweest met alle reacties die ze kreeg. "In Amerika was de verduistering niet te zien omdat het nog licht was, dus krijg ik daar zelfs bedankjes vandaan voor de mooie foto."

Deel dit artikel: