nieuws

Verdronken Michael (11) uit Oldenzaal wordt in geboorteland Eritrea begraven: buurt houdt inzameling

De elfjarige Michael, die vorige week in recreatieplas Het Hulsbeek in Oldenzaal door verdrinking om het leven kwam, wordt in zijn geboorteland Eritrea begraven. De Eritrese ambassade in Den Haag heeft daarvoor vanochtend toestemming gegeven.
Morgenochtend om elf uur wordt er in Oldenzaal een herdenkingsdienst gehouden. Omwonenden houden een inzamelingsactie om de begrafenis financieel mogelijk te maken.

Zoals de Eritrese traditie dat wil, wordt een overledene begraven in de eigen geboorteplaats. Het gezin zelf, dat het onrustige vaderland ontvluchtte en nog maar sinds kort in Oldenzaal woont, heeft echter niet het geld dat nodig is voor de repatriëring. Daarbij gaat het om 5.500 euro.

Inzamelingsactie
Volgens buurtbewoonster Erna Zwiers hebben omwonenden een inzamelingsactie voor de familie op touw gezet: “Vanuit de gemeente hebben we bovendien de toezegging dat ze garant staan dat de begrafenis door kan gaan. Later bekijken we dan hoe het financieel allemaal wordt afgewikkeld.”
Burgemeester Theo Schouten bevestigt dit en noemt de actie een hartverwarmend sterk staaltje van noaberhulp.

Bijgezet in familiegraf
Na de herdenkingsdienst is het de bedoeling dat het lichaam van Michael eind deze week terug wordt gevlogen. “De rest van het gezin woont in Nederland, maar oma is achtergebleven in Eritrea. Zij zorgt ervoor dat Michael straks in het familiegraf kan worden bijgezet.”

De Eritrese familie kwam begin dit jaar aan in Nederland. “Vanuit het asielzoekerscentrum belandden ze in Oldenzaal, waar ze sinds circa twee maanden woonde.”

Boetedoening
Het zeven kinderen tellende gezin kan niet bij de uitvaart aanwezig zijn, juist omdat het gevlucht is uit Eritrea. “De Eritrese ambassade heeft ingestemd met de uitvaart, maar om voor elkaar te krijgen dat Michael daar mag worden begraven, moet de vader nu – zoals dat heet – boetedoening doen. Wat inhoudt dat hij jaarlijks twee procent van zijn salaris moet afdragen aan de Eritrese overheid. We zijn nog bezig te proberen of die regeling ongedaan kan worden gemaakt.”

Zwemlessen

Extra wrang is het dat de verdronken Michael juist was aangemeld voor zwemlessen. “En ze wilden net een briefje in de bus gooien dat hij daaraan kon beginnen”, vertelt Erna Zwiers. “In plaats daarvan werd het een condoleancekaartje, zo vertelde de dame van de zwemlessen me. Toen ze dat deed, was ik net bij de familie. Ik kreeg koude rillingen toen ik het hoorde.”
Michael was overigens het tweede slachtoffer binnen een maand tijd dat verdronk in Het Hulsbeek. Er worden echter geen extra maatregelen getroffen omdat de veiligheid volgens de leiding van de recreatieplas al zo optimaal mogelijk is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.