Dominee wil in Nijverdal bezinningsplek voor jongeren zonder werk of uitkering

Een verlaten recreatieterrein aan de rand van Nijverdal wordt, als het aan dominee Wil Kaljouw ligt, omgetoverd tot een bezinningsplek waar je je voor kortere of langere tijd kunt terugtrekken. Het Huis van Vriendschap wordt een pioniersplek van de Protestantse Kerk Nederland.

Op het terrein aan de Noetselerweg komen ook jongeren tijdelijk te wonen die zonder werk of uitkering thuiszitten. De dominee wil ze weer een zetje in de goede richting geven. 

Buiten beeld gebleven

In ambtelijke termen gaat het daarbij om NUG-gers: niet-uitkeringsgerechtigden. Na het volgen van hun opleiding zijn ze er niet in geslaagd werk te vinden. Vaak zitten ze doelloos thuis op de bank. Omdat het geen probleemjongeren zijn, zijn ze buiten beeld bij de gemeentelijke instanties. Hellendoorn telt naar schatting 300 niet-uitkeringsgerechtigden. 

Waardering

Het is de bedoeling dat de jongeren de handen uit de mouwen steken in het retraitehuis, waar ze bijvoorbeeld werken in de tuin en in de bediening. Daarnaast is er tijd voor professionele begeleiding. Ook zijn er contacten met potentiële werkgevers. Kaljouw: "Ze moeten weer het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden."

Alles wordt gesloopt

Kaljouw en zijn vrouw gaan zelf wonen in de pastorie aan de Noetselerweg. Die heeft vijf jaar leeg gestaan. De tuin grenst aan het vervallen recreatieterrein. De leegstaande gebouwen worden gesloopt en maken ruimte voor een kapel, twee gastenverblijven, de woonplek voor NUG-gers en een tuin. Het terrein moet nog worden aangekocht.

zondag 12 augustus in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: