Opmerkelijk: Enschedese politieman op eigen verzoek tóch vervolgd door OM

Een Enschedese politieagent moet tóch door het Openbaar Ministerie vervolgd worden, ondanks dat het OM anderhalf jaar geleden vond dat de zaak waarbij de man betrokken is, een interne zaak van de Nationale Politie is. Die uitspraak deed het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gisteren. Opmerkelijk: de Enschedeër heeft zelf om die vervolging gevraagd.

De politieagent arresteert in mei 2016 Anis Raiss (29) in het politiebureau in Enschede, naar later blijkt een collega-agent uit Amsterdam. De Marokkaans-Nederlandse Raiss moet een nacht in een cel in Deventer doorbrengen, omdat hij zich volgens de Enschedese agent niet kan identificeren als politiemedewerker. Raiss doet daarna aangifte vanwege de onterechte aanhouding.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat er inderdaad geen reden is geweest om Raiss aan te houden. Ook stelt de officier van justitie vast dat de Amsterdammer hard is vastgepakt bij zijn arm en dat hij daardoor pijn heeft gehad. Ook werd zijn broek vernield. Raiss zelf denkt dat het zo uit de hand liep 'omdat ze alleen een Marokkaan zagen'.

Berisping

Maar het OM besluit de Enschedese politiemedewerker niet te vervolgen, ook al is er sprake van strafbaar gedrag. Omdat beide betrokkenen bij de Nationale Politie werken, moet daar intern naar een oplossing worden gezocht, vindt de officier van justitie.

De officier wil de zaak seponeren, op voorwaarde dat er maatregelen tegen de Enschedese agent worden getroffen. Dat gebeurt: de Enschedeër wordt berispt. Maar de korpschef stelt dit jaar vast dat er toch geen sprake was van plichtsverzuim destijds en trekt de berisping in.

Na de zomer

Ondanks die 'vrijspraak' besluit de Enschedese agent zélf dat de zaak voor de rechter moet worden gebracht. Waarom hij dat vindt, is niet duidelijk. Zowel de politieman als zijn advocaat willen niet reageren op die beslissing. Het gerechtshof is het in ieder geval met ze eens en dus moet het OM na de zomer alsnog aan de slag met de zaak.

Wanneer die zaak dient, is nog niet bekend, zo laat een voorlichter van het Openbaar Ministerie weten. Ook is nog niet duidelijk voor welke strafbare feiten de Enschedeër vervolgd kan worden.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: