nieuws

Pleidooi voor landelijke aanpak slepend probleem: wie stopt de agressieve hond?

Nadat eerder al de gemeente Zwolle een zogeheten bijtprotocol opstelde, kent ook Deventer sinds kort een dergelijke regeling. Beide gemeenten vormen echter een uitzondering in deze provincie. Het ‘agressieve hondenbeleid’ laat doorgaans te wensen over: dat is namelijk niet of nauwelijks geregeld.
De grote vraag is dan ook: wie stopt de bijtgrage viervoeter? Het Rijk heeft het toezicht op agressieve honden namelijk bij gemeenten en politie neergelegd. Alleen verschilt de aanpak van gemeente tot gemeente.

Meerdere belangenorganisaties pleiten daarom nadrukkelijk voor een landelijke aanpak.

'Pitbullverbod'

Het probleem van de hondenbeten is van alle tijden. De discussie laaide vooral hoog op toen het fokken van beruchte rassen als pitbulls populair werd. Het leidde zelfs tot een ‘pitbullverbod’: de zogeheten Regeling Agressieve Dieren (RAD), die in 1993 werd ingevoerd nadat drie kinderen door een pitbull waren doodgebeten.
De veelbesproken regeling werd in 2008 weer ingetrokken omdat die niet leidde tot een noemenswaardige daling van het aantal bijtincidenten.
Tekst gaat verder onder kader

EVELINA AAN LOT OVERGELATEN

Een van de meest spraakmakende incidenten in deze provincie deed zich in de zomer van vorig jaar voor in Diepenheim, waar de toen zesjarige Evelina vanuit het niets werd aangevallen door de loslopende Duitse herder Triem. Het baasje ging er met de hond vandoor en liet Evelina aan haar lot over, maar kon later worden opgespoord. Het meisje liep behalve zware bijtwonden een trauma op.
Evelina uit Diepenheim wijst de plek aan waar ze werd aangevallen door een agressieve Duitse herder
Evelina uit Diepenheim wijst de plek aan waar ze werd aangevallen door een agressieve Duitse herder © RTV Oost
Later bleek dat de hond al eens eerder iemand had aangevallen. Er was een muilkorfgebod opgelegd, maar door een fout van de gemeente werd dat niet nageleefd. Tijdens het bijtincident droeg het dier een kapotte muilkorf.

Met Evelina gaat het intussen weer goed. Fysiek in ieder geval. En mentaal gaat het ook steeds beter, vertelt vader Edwin. “Maar ze staat nog wel wekelijks onder behandeling bij een psycholoog. Angst voor honden? Ligt er vooral aan welke. Golden retrievers bijvoorbeeld gaat uitstekend, maar herdershonden loopt ze nog steeds met een grote boog omheen.”

Landelijke discussie
Eind mei drongen meerdere deskundigen tijdens een ‘rondetafelgesprek’ van de Tweede-Kamercommissie van het ministerie van LNV aan op een betere registratie van het aantal bijtincidenten. Maar vooral ook: hoe het aantal bijtincidenten kan worden teruggedrongen.
Behalve de Dierenbescherming kwamen vertegenwoordigers van politie, gemeente, universiteit en advocatuur tot de conclusie dat er sprake is van een complex probleem dat “vraagt om een totaalpakket aan maatregelen”.

Een aantal suggesties dat werd gedaan: een halt toeroepen aan louche hondenhandelaren en goede voorlichting aan baasjes over opvoeding van viervoeters. Maar ook: landelijke richtlijnen voor aanlijnen en muilkorven. Nu nog kan een hond die in de ene gemeente een muilkorfplicht krijgt in een buurgemeente vrij rondlopen.

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort – vermoedelijk na het zomerreces – over het slepende probleem.
Tekst gaat verder onder kader

CIJFERS OVERIJSSEL

Als het om heel Overijssel gaat waren er in 2016 in totaal 57 incidenten en vorig jaar steeg dat naar 65. De eerste helft van dit jaar vielen er 28 gevallen te noteren. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg, aangezien volgens een politiewoordvoerder lang niet alle incidenten worden gemeld.

Gemeentelijke aanpak

Vorig jaar nog wilde toenmalig staatssecretaris Van Dam dat er zo’n landelijk meldpunt en een verplichte opvoedcursus zouden komen. Carola Schouten, in het huidige kabinet minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, oordeelde echter dit jaar dat het toezicht op honden een taak is voor de gemeenten.

Geen bijtprotocol Twente

Gevolg is dat de aanpak nu per gemeente verschilt. De Twentse gemeenten bijvoorbeeld hebben geen bijtprotocol, maar beperken zich tot een meldpunt voor bijtincidenten en regels vastgelegd in de APV.
Joyce Schorren, regiomanager Noord-Oost voor de Dierenbescherming en betrokken bij het bijtprotocol in Deventer, was deelneemster aan het landelijke ‘rondetafelgesprek’: “Een bijtprotocol voert toch heel wat verder dan een website, waarop de incidenten kunnen worden gemeld. Gemeenten met een bijtprotocol besteden bijvoorbeeld uitvoerig aandacht aan preventie.”

Bijtprotocol Zwolle
Zwolle was de eerste Overijsselse gemeente met een bijtprotocol. Het gemeentebestuur besloot daartoe na een spraakmakend incident, waarbij de teckel Woutertje door een andere viervoeter was doodgebeten.

Bijtprotocol Deventer

Ook de gemeente Deventer kent sinds vorige week een bijtprotocol, dat na de zomer daadwerkelijk van kracht wordt. Zo wordt er een speciale website gelanceerd om hondenbezitters te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Ook kunnen hier bijtincidenten worden gemeld. Bovendien wordt er strenger gecontroleerd op naleving van een eventueel opgelegd muilkorfgebod.

Deventer komt met het protocol na klachten vanuit de bevolking. Nadat er in 2014 nog slechts twee incidenten waren, steeg dat in 2016 explosief naar 11 en naar 13 vorig jaar. Met als dramatisch dieptepunt het hondje Wonka, dat te grazen werd genomen door twee bulldogs.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.