nieuws

Oldenzaalse noaberhulp voor verdronken Michael (11) draait op volle toeren

Het Eritrese gezin woont nog maar sinds drie weken in Oldenzaal, maar nadat de 11-jarige Michael vorige week verdronk in Het Hulsbeek kwam de noaberhulp spontaan op gang. Die draait intussen op volle toeren.
Erna Zwiers is niet alleen buurvrouw van het getroffen gezin, maar zij is ook de stuwende motor achter de inzamelingsactie die op touw is gezet om ervoor te zorgen dat het slachtoffertje in zijn vaderland kan worden begraven. “Ik denk wel dat die hulp typisch iets voor Twente en voor Oldenzaal is. Iedereen staat hier klaar voor elkaar.”

'Hartverwarmend'
Burgemeester Theo Schouten noemt de actie “een hartverwarmend sterk staaltje van noaberhulp”. “De Oldenzalers zijn ontzettend aardige mensen, wij zijn iedereen enorm dankbaar”, zegt Filmon (23), broer van het slachtoffer.

'Moeder van Eritrea'
Na afloop van de herdenking dinsdagochtend voor de verdronken jongen werd ze door een van Michaels broers al liefkozend ‘de Moeder van Eritrea’ genoemd. De bescheiden Oldenzaalse moet nog wennen aan het idee, maar is er trots op: “Het is toch wel erg bijzonder als ze je zo noemen en er spreekt vooral heel veel waardering uit.”

Ze was vorige week in Enschede toen ze hoorde dat er in haar woonplaats Oldenzaal een jongen werd vermist. Toen later bleek dat het om haar buurjongen ging, reed ze meteen naar huis. “Omdat ik heel veel met het gezin omga en ze zelf alleen maar Eritrees spreken.”

Ongeloof

De volgende ochtend werd het lichaam van Michael boven water gehaald. “Ongeloof overheerste. Vooral de vader kon het niet bevatten. Vooral omdat Michael eigenlijk helemaal niets met water had. Maar er stonden nieuwe speeltoestellen op Het Hulsbeek en daar was hij met zijn vriendje gaan spelen.”

Keiharde realiteit
Toen eenmaal de keiharde realiteit doordrong, kwam Erna Zwiers in actie. “In de Eritrese traditie is het zo dat je wordt begraven in je geboorteplaats. Omdat het gezin juist uit Eritrea was gevlucht, betekende dat er heel veel praktische zaken geregeld moesten worden. Daar heb ik me beziggehouden.”

Herdenkingsdienst
Behalve de repatriëring van het lichaam, eind deze week, hield ze zich verder bezig met de organisatie van de herdenking dinsdagochtend. Omdat de Eritrese familie christen is, gebeurde dat in een kerk in Oldenzaal. “In hun cultuur rouwen de mensen heel luidruchtig, maar dat maakte het juist erg bijzonder. Een hele indrukwekkende dienst.”

Hoewel de gemeente zich garant heeft gesteld, zijn het vooral de omwonenden die het mogelijk maken dat Michael in zijn geboorteland kan worden begraven. “Daarvoor gaan we nu onder meer een actie via Facebook lanceren.”
Als mensen willen doneren, kan dat, zegt Zwiers. Dit kan op rekeningnummer NL13RABO0184554640 t.n.v. Stichting Palet o.v.v. Michael.

'Oldenzaal bedankt'

Michaels broers Filmon (23) en Natnael (19), aangeschoven tijdens het gesprek, tonen zich diep onder de indruk van de Twentse noaberhulp: “De mensen in Oldenzaal zijn ontzettend aardig. We willen iedereen bedanken. Michael was de jongste van ons, de zeven kinderen van het gezin. Een ondernemende jongen, die alles wilde leren. Hij had nog een hele toekomst voor zich.”
Erna Zwiers is de drijvende kracht achter de inzamelingsactie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.