Pas op met sproeien: waterschap gaat overtredingen onttrekkingsverbod nu ook echt beboeten

Waterschap Vechtstromen deelt vanaf deze week boetes uit bij overtredingen van het onttrekkingsverbod. Tot nu toe kwamen overtreders er vanaf met een waarschuwing.

De droogte houdt voorlopig nog wel aan, en dat is slecht nieuws voor de natuur. "De nood is aan de man. We moeten de kwetsbare natuur beschermen", zegt Rob Spit van Waterschap Vechtstromen.

Daarom gelden een aantal verboden, waaronder een onttrekkingsverbod uit vijvers in stedelijk gebieden vanwege vissterfte. Maar vooral bij kwetsbare natuur wil het waterschap harder gaan optreden.

Sinds 9 juli geldt in een groot deel van het gebied van Waterschap Vechtstromen een verbod om water te halen uit oppervlaktewater. Per 20 juli geldt ook een grondwateronttrekkingsverbod in en 200 meter rondom kwetsbare natuurgebieden. Het gaat om drie procent van het gebied van het waterschap. In het kaartje hieronder zijn het de bruine gebieden.

Bron: Waterschap Vechtstromen

Mensen die in die gebieden wonen en hun land willen besproeien, zullen water elders vandaan moeten halen. Dat is vooral lastig voor boeren. "De meeste boeren in die gebieden zijn oplossingsgericht", zegt Spit. "Die halen water uit een andere pomp."

Maar niet iedereen werkt mee. "Sommigen lappen de regels aan hun laars en kiezen er bewust voor om door te gaan met beregenen vanuit grondwater. We hebben vorige week 25 waarschuwingen uitgegeven."

Overtreders kunnen vanaf deze week op een boete rekenen. "De eerste boete is 1500 euro. Daarna kan het oplopen, maar dat verschilt. We bekijken het per geval."

Drents Overijsselse Delta

Ook in de delen van Overijssel die onder Waterschap Drents Overijsselse Delta vallen, gelden hier en daar onttrekkingsverboden. Maar daar verschillen per gebied de specifieke regels en verboden. 

Fotograaf: Waterschap Drents Overijsselse Delta
In de rode gebieden geldt een onttrekkingsverbod
Deel dit artikel: