nieuws

Oproep ex-schaatscrack Moniek Kleinsman voor sportkleding: 'Via sport mensen uit isolement halen'

Moniek Kleinsman komt de aangeboden sportspullen hoogstpersoonlijk ophalen
Moniek Kleinsman komt de aangeboden sportspullen hoogstpersoonlijk ophalen © RTV Oost
Oud-schaatscoryfee Moniek Kleinsman uit Bentelo is een actie begonnen waarbij ze sportkleding en -attributen inzamelt voor deelnemers aan de Inclusion Games. Tijdens dit evenement binden mensen die in de maatschappij veelal aan de zijlijn staan de sportieve strijd met elkaar aan. “Ik kom de spullen bij de mensen thuis ophalen.”
Sport vindt ze bij uitstek een manier om mensen uit een sociaal isolement te halen. Vandaar dat oud-schaatsster Moniek Kleinsman geen moment twijfelde toen ze werd gevraagd mee te werken aan de Inclusion Games, die dezer dagen in Enschede worden gehouden.

Weggeefhoekje
"Ik was gevraagd om in een kraampje te gaan staan. Het zogenoemde weggeefhoekje. Hier wordt sportkleding, maar ook allerlei andere sportspullen weggeven aan de deelnemers aan de Inclusion Games”, vertelt de geboren Bentelose, die ooit nationaal schaatskampioen was en tegenwoordig namens het CDA in de provinciale politiek zit.

Inval

Toen ze eenmaal ‘ja’ had gezegd, kreeg ze een andere inval. “Het zou mooi zijn als het me lukt om nog veel meer sportkleding en -attributen op de kop te tikken. Daarbij dacht ik aan de luisteraars en kijkers van RTV Oost.”

Oproep
Vandaar haar oproep om nog goed bruikbare sportspullen bij haar in te leveren. “Dat kan nog tot en met vrijdag, want zolang duurt het evenement. En dat mag van alles zijn: sportschoenen, -kleding, maar ook attributen als voetballen of andere sportspullen.”

Daarbij doet ze een beroep op zowel particulieren als sportverenigingen. “Veel clubs hebben bijvoorbeeld een bak met gevonden voorwerpen, die eens in de zoveel tijd wordt opgeruimd. Alles is welkom.”

Ophalen
Wie spullen heeft, kan een mailtje sturen naar moniek@moniekkleinsman.nl. “We inventariseren wat we zoal aangeboden krijgen. Mensen mogen het bij ons inleveren, maar we kunnen het ook bij ze op komen halen.”

Uit isolement halen
De circa 1.500 deelnemers aan de Inclusion Games, afkomstig uit 15 landen, zijn veelal mensen die in de maatschappij buitenspel staan. “Dat kan zijn omdat ze dakloos of wellicht verslaafd zijn. Juist sport kan dan een grote rol betekenen om ze uit het sociale isolement te halen. Sport en bewegen zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten. Het gaat heus niet altijd om prestaties.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.