Watertekort: vanaf vanmiddag extra maatregelen van kracht

Er worden extra maatregelen genomen in verband met de droogte. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakt vanmiddag bekend dat de zogenoemde droogtefase wordt opgeschaald.

door Michel ten Hoove


Dat er extra maatregelen worden getroffen, blijkt uit vertrouwelijke stukken waarover RTV Oost beschikt. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat het zogenoemde droogteniveau vanmiddag wordt opgeschaald. 

Crisisberaad

De maatregelen vloeien voort uit crisisberaad van de Landelijke Commissie Waterverdeling. Daarin zitten onder meer het KNMI, Rijkswaterstaat, de waterschappen en de provinciebesturen.

Deze Landelijke Commissie Waterverdeling was gisteren de hele dag bijeen en heeft tot gisteren laat vergaderd over de problemen die de aanhoudende droogte met zich meebrengt.

Opschalen
Besloten is nu om op te schalen van droogtefase 1 naar fase 2: een maatregel die in ons land slechts eens in de vijf jaar wordt ingevoerd en alleen van kracht wordt als er een watertekort is. Bij fase 1 gaat het om een dreigend watertekort, bij fase 2 is daar daadwerkelijk sprake van. De laatste keer dat fase 2 van kracht werd, was in 2011. Destijds waren de maatregelen echter aanzienlijk minder ingrijpend en omvangrijk.

Veiligheid
Bij fase 2 wordt vooral ingezet op veiligheid. Vandaar dat vooral wordt ingezet op dijkbewaking. Daarna volgen maatregelen voor respectievelijk de drinkwatervoorziening, scheepvaart en landbouw.


Eventueel sproeiverbod
Naar verwachting volgen ook maatregelen als een eventueel sproeiverbod of het dichthouden van sluizen.

De exacte maatregelen worden tijdens een persconferentie vanmiddag om 13.00 uur nader bekendgemaakt.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Droogte 2018 Droogte Nieuws
Deel dit artikel: