nieuws

Tijdelijk minder water beschikbaar vanuit Kanaal Almelo-De Haandrik

Kanaal Almelo de Haandrik
Kanaal Almelo de Haandrik © RTV Oost/ Allard Olsman
Het waterpeil van Kanaal Almelo-De Haandrik is zover gezakt dat de inlaten, waarbij water vanuit het kanaal het gebied instroomt, op slot gaan. Dat heeft waterschap Vechtstromen zojuist bekend gemaakt.
Het waterschap ziet zich genoodzaakt maatregelen te nemen om de waterstand in het kanaal weer op het normale peil te krijgen dat nodig is om schepen te kunnen laten varen en de waterkeringen stabiel te houden. De tientallen inlaten worden morgen met de hand op slot gedraaid. Dat is een tijdrovende klus, die de hele dag zal duren.

Brand bij afvalbedrijf is boosdoener

Het verlaagde waterpeil in het kanaal is hoofdzakelijk het gevolg van de droogte, maar een grote brand bij een afvalrecyclingsbedrijf in het Drentse Nieuw-Dordrecht gaf deze week het laatste zetje. Om de brand te kunnen blussen is een grote hoeveelheid water uit het kanaal verbruikt.   
Door de waterinlaten te sluiten loopt er geen water benedenstrooms weg in het beheersgebied van waterschap Vechtstromen ten noorden van Almelo. Er komt als het goed is de komende dagen weer water bij dat bovenstrooms wordt aangevoerd vanuit het Twentekanaal. 

Minder water voor beregening

Het gevolg is dat er in een gebied ten noorden van Almelo tijdelijk minder oppervlaktewater kan worden gebruikt voor beregening. Op het moment dat er benedenstrooms helemaal geen water meer over de stuw stroomt, zal een beregeningsverbod worden ingesteld.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.