nieuws

Overvolle terrassen en drukke winkelstraten; eerste reguliere koopzondag Zwolle is succes

De eerste officiële koopzondag van Zwolle was zondag een feit; vanaf nu mogen winkels in het centrum, als ze dat willen, elke zondag open. Het was meteen lekker druk en de terrassen zaten vol. Het winkelend publiek en de meeste ondernemers en politieke partijen zijn tevreden.
Provinciehoofdstad Zwolle heeft de economische boost nodig. Dat is althans de mening van de meeste Zwollenaren die gebruik maakten van de koopzondag. De meeste ondernemers deden gelijk mee aan de mogelijkheid om hun winkeltijden te verruimen. Zo ook Arno de Boer van winkelcafé De Engel.
"Het was even puzzelen maar we hebben zelf twee nieuwe medewerkers aangetrokken om ook op zondag open te kunnen. Ik denk dat het goed gaat uitpakken voor Zwolle, de stad is toe aan een nieuwe impuls," zegt De Boer.
Of de openstelling op zondag ook gelijk een enorme impuls voor zijn omzet geeft, kan hij nog niet zeggen. "Dat is nu nog te vroeg, we moeten het afwachten, maar het lijkt goed gezien de drukte en overvolle terrassen."

'Bezoek moet beleving worden'

Ook VVD-raadslid Annemee van de Klundert is blij met de drukte op deze eerste officiële koopzondag. In haar ogen een goede impuls voor de economie en het toerisme in de stad.
"Citycentrum Zwolle heeft de regie en is samen met de ondernemers nog druk bezig om een afgewogen programma op de zondagen in de binnenstad aan te bieden. Niet alleen horeca en winkelen maar ook aandacht voor cultuur, een bezoek aan Zwolle moet een beleving worden", zegt het VVD-raadslid.
Onduidelijkheid bestaat er nog wel over het parkeerbeleid. Veel bezoekers gooiden deze zondag nog geld in de parkeermeter, omdat je officieel op koopzondagen moet betalen. Maar "de koopzondag" bestaat niet meer, omdat de zondag vanaf nu gewoon een reguliere koopdag is geworden.

Onduidelijk parkeerbeleid

"Dat moet nog aangepast worden in de huidige parkeerverordening. Het punt komt na het zomerreces in de gemeenteraad aan de orde", zegt Van de Klundert. "Tot die tijd is het parkeren op zondag gratis, zodra het wijzigt zullen we dat ook bekend maken." Toch hebben heel veel bezoekers vandaag onnodig geld in de parkeermeters gegooid, geld dat gretig werd opgeslokt.
Of bezoekers het teveel betaalde parkeergeld kunnen terugvragen, is onduidelijk. Misschien is het zaak voor de Zwolse politiek om daar deze zomer, middels extra informatieborden, nog wat duidelijkheid in te verschaffen. In ieder geval wordt er tot nader orde door de parkeerwachten zondags niet gecontroleerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.