nieuws

Overijssels getinte boten varen door Amsterdamse grachten tijdens Canal Parade

Jaarlijks trekken honderdduizenden mensen naar de Canal Parade in Amsterdam. Om te feesten op de kades of om op een van de tachtig boten door de grachten te varen. Dit jaar hebben boot 3 en boot 55 behalve een roze ook een Overijssels tintje.
Boot 55, de Twente Pride boot, is volledig Twents. Danny de Vries van de Twentse Ambassade is hier een van de oprichters van. "Ik vaar zelf niet mee, maar studenten en docenten wel. Zij laten zien dat je jezelf kunt zijn op de Twentse scholen en universiteiten."

Homoacceptatie onder ouderen

Oldenzaler Tonnie Buitink vaart mee op de boot 3, een vaartuig voor 75-plussers. De roze kleur van de boot zal in het feestgedruis niet erg opvallen. "Maar ik denk dat het de enige boot met stoelen op het dek is. Aan het eind van de dag, na wat drankjes, staat iedereen aan de reling van de boot", vertelt Tonnie lachend.
De tekst gaat door onder de tweet
Volgens Tonnie is de botenparade en alle aandacht belangrijk voor de acceptatie van homoseksualiteit. "Het is nog steeds nodig. Bijvoorbeeld als twee bejaarde mannen samen naar een bejaardencentrum gaan en daar gescheiden worden. Daar vechten wij voor: homoacceptatie in bejaardencentra."

Overijsselse steun

De meeste sponsoren van de ouderenboot komen uit Twente. Toch lijkt er voor veel ondernemers een drempel te zijn. "Veel bedrijven zijn er niet happig op om te sponsoren. Die willen niet dat hun naam aan de boot wordt gekoppeld", vertelt Tonnie.
De tekst gaat door onder de tweet
De Twentse boot wordt gesteund door Overijsselse partijen. "We worden volop gesteund door de provincie, gemeente Hengelo en Enschede. Twente heeft een ontzettend tolerante omgeving. Daar ben ik ontzettend trots op", besluit Danny.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.