Filevaren in Giethoorn, toeristen veroorzaken schade aan boten

Door de drukte op het water in de grachten van Giethoorn worden bootverhuurders geconfronteerd met aanzienlijke schade aan hun boten. En die schade is niet mals. De verzekering betaalt de schade deels, maar het grootste gedeelte van de schade komt voor rekening van de ondernemers. Maar er wordt zoveel met de bootverhuur verdiend, dat de schadekosten jaarlijks voor lief genomen worden.

Volgens bootverhuurder Moos Penning van Smit bootverhuur is het niet te doen om bezoekers op een drukke zomerse dag allemaal borg te laten betalen.

"De meeste verhuurbedrijven zien daar net als wij vanaf. Natuurlijk geven we goede instructie mee, en leggen we de vaarregels uit, maar sommige schippers kennen maar één stand van de gashendel en dat is volle kracht vooruit. We zien dan ook regelmatig aanvaringen, het zijn eigenlijk net botsbootjes op een drukke dag."

Te druk in Giethoorn?

Op de vraag of het niet te druk wordt in Giethoorn zegt Penning: "Iets rustiger zou misschien wel beter zijn, maar ondernemers willen ook geld verdienen natuurlijk. We denken er als verhuurbedrijf wel over na hoe het beter kan. Misschien biedt het instellen van een limiet aan de bootverhuur uitkomst, maar dan moeten de 22 verhuurbedrijven daar wel eerst samen uitkomen en dat is lastig."

Gea Ardesch van Hostel The Black Sheep in Giethoorn denkt genuanceerd over de drukte: "Wij verdienen ook aan de vele toeristen. Natuurlijk zien we het hier met het filevaren regelmatig misgaan, maar wat is te druk en wat is goed voor Giethoorn? Voor bewoners met een zakelijk belang ligt dat natuurlijk anders dan voor bewoners die dat niet hebben", aldus Ardesch.

Bezoekers genieten volop ondanks filevaren

Voorlopig lijken de bezoekers geen last te hebben van het filevaren, de meeste toeristen zien het als een leuke ervaring. Hoewel er zo nu dan wat vingers gekneusd worden tijdens het afhouden van de boten, zijn er tot dusver wonder boven wonder nog geen erge ongelukken geweest.

Volgens één van de bezoekers gaat het, ondanks alle aanvaringen die er zijn, vooral om de bijzondere beleving van een boottochtje door de drukke Gieterse grachten.

Ondernemer Gea Ardesch beaamt dat: "Het filevaren is misschien niet het leukste. Maar als je even verderop bijvoorbeeld richting het Zwanenmeer vaart, dan vaar je echt niet meer in de file. De drukte in de gracht is slechts een onderdeel van de totale beleving van Giethoorn, er is echt meer wat de moeite waard is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: