nieuws

Geen zorgen bij corsobouwers over dahlia-oogst

De bouwers van de praalwagens van het bloemencorso in Vollenhove maken zich nog geen zorgen over de dahlia-oogst. Traditioneel komt het er in deze laatste weken op aan maar het lijkt erop dat de bloemen de hete en droge zomer goed hebben doorstaan.
"Het is natuurlijk afwachten hoe het de komende weken verloopt, dus zeker zijn we nog niet. Maar zorgen maken doen we hier niet zo snel", zegt Harold Westhuis van de bloemencommissie van het Corso in Vollenhove. "In de jaren dat 31 augustus en 1 september in hetzelfde weekend vallen, dan zijn er vijf corso's in het land. In het hele land is er dan geen dahlia meer te vinden. Dat zijn echt spannende tijden, dus nu maken we ons weinig zorgen"

Vrijwilligers

In de velden rond Vollenhove zie je deze weken iedere avond hordes vrijwilligers. Ze plukken de koppen van de rijpe bloemen zodat de dahliaplant nieuwe knoppen kan maken. In Vollenhove wordt nu geplukt voor de gondels in Belt-Schutsloot. Daar is aanstaande vrijdag de gondelvaart waarbij traditioneel ook veel dahlia's gebruikt worden. Maar Belt-Schutsloot heeft zelf geen bloemen en koopt die van de corsogroepen in Vollenhove. 

Vaste prijs per bloem

Ook Vollenhove is niet zelfvoorzienend, als het gaat om dahlia's. Daarom heeft de corsovereniging een 'bloemencommissie', die ervoor moet zorgen dat alle corsogroepen voldoende dahlia's aangeleverd krijgt. "Het is een soort ruilhandel met de andere corsoverenigingen in het land", zegt Harold Westhuis, die al twintig jaar deel uit maakt van de bloemencommissie.
"We verkopen ze voor een vaste prijs per bloem maar als we zelf nodig hebben kopen we weer bloemen uit andere dorpen. Zundert en Lichtenvoorde zijn grote corso's met veel Dahlia-velden", zegt Arnold Smit. Arnold is lid van corsogroep Fulnaho en besteedt momenteel iedere avond van de week aan het plukken van dahlia's.

Miljoenen

Volgens hem heeft een gemiddelde corsowagen tegenwoordig 250.000 dahlia's opgeprikt. Grote wagens doen het met 400.000 bloemen. Alleen al in Vollenhove zijn er met elf praalwagens dit jaar dus miljoenen dahlia's nodig. Zonder die ruilhandel met andere corso's zouden de wagens karig bekleed zijn.

1905

Het bloemencorso in Vollenhove wordt dit jaar voor de 108e keer gehouden. De eerste editie vond plaats in 1905.
Het corso in Vollenhove wordt gehouden op de laatste zaterdag in augustus.

Belt-Schutsloot

De Gondelvaart in Belt-Schutsloot, waarvoor de bloemen uit Vollenhove gebruikt worden, is op vrijdag 10 augustus. RTV Oost brengt daarvan de volgende dag om 17.25 uur een samenvatting. Deze zender zendt op zaterdag 18 augustus om 17.25 uur ook een verslag uit van het bloemencorso in Sint-Jansklooster.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.