nieuws

Afvalspoor langs de IJssel bij Deventer lijkt groter dan ooit

Binnen tien minuten een vuilniszak vol lege bierblikken, glasscherven, plastic en zelfs een onderbroek. "Ik schrik ervan", zegt een vrijwillige schoonmaakster.
De aanhoudende warmte eist zijn tol als het gaat om de Deventer stadsstrandjes. Zo'n dertig vrijwilligers trekken vandaag gewapend met prikstok en vuilniszak langs de rivieroever.

Puinhoop

"Mooi dat we gezamenlijk deze actie kunnen houden", zegt initiatiefnemer Koos Janssen. Hij hoopt vanaf volgend voorjaar een horecagelegenheid te openen langs de IJssel vlakbij de Wilhelminabrug. "Ik denk dat heel veel mensen zich ergeren aan de enorme puinhoop op de IJsselstrandjes bij Deventer."
Dit voorjaar kondigde de gemeente Deventer aan meer afvalbakken te plaatsen en het toezicht op recreanten te verscherpen. Maar door de aanhoudende warmte en de veelheid aan recreanten is het de vraag of dat zijn vruchten afwerpt.

Lastig

Koos Janssen: "De gemeente staat heel welwillend tegenover het aanpakken van de problematiek. Ik heb ook het idee dat de afvalbakken sneller geleegd worden. Maar het blijft een probleem dat lastig aan te pakken is."
Halla Baher, die als vrijwilliger ook de handen uit de mouwen steekt, is onder de indruk van de hoeveelheid afval die in korte tijd wordt opgehaald. "Ik had gehoord dat het erg was, maar zo erg...Ik doe een oproep aan mensen om hun eigen afval op te ruimen, dan hoeven wij het niet te doen en houd je de strandjes hier mooi en schoon."

Signaal

Koos Janssen, tenslotte: "Ik denk wel dat het een mooi signaal is door nu met zoveel mensen tegelijk de troep op te ruimen. Mensen van beide zijden van de rivier, raadsleden en ga zo maar door. Dat geeft een goed gevoel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.