Karlijn uit Ommen jaar na aanslag in Barcelona op de weg terug

Het is alweer een jaar geleden, de aanslag in Barcelona waarbij zestien mensen om het leven kwamen en tientallen mensen gewond raakten toen een busje de Ramblas opreed. Eén van de gewonden was de destijds 16-jarige Karlijn uit Ommen, die nog dagelijks geconfronteerd wordt met de aanslag. "De verwachting is dat ze er fysiek weer helemaal bovenop komt, maar de littekens blijven", laat haar oom weten namens de familie.

Samen met een ander gezin, dat iets verderop in haar straat woont, was ze die bewuste dag op de Ramblas toen rond tien voor vijf 's middags een busje het winkelende publiek inreed. Drie van de vier Ommenaren werden geraakt door de auto.

Karlijn was er het ergst aan toe. Ze brak haar beide benen en lag dagenlang op de intensive care in Spanje.

Jaar later

"Inmiddels is er een jaar voorbij, maar er is nog geen dag voorbij gegaan dat ze er niet aan dacht wat er op 17 augustus 2017 in Barcelona gebeurde", zegt haar oom, die laat weten dat de familie nog steeds wordt begeleid door Slachtofferhulp Nederland. Daarnaast loopt er ook nog steeds een traject over de juridische afhandeling en de letselschade.

"Gelukkig gaat het fysiek inmiddels al wel een stuk beter met Karlijn. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van kleinere, medische ingrepen. Ook heeft ze twee weken lang in het ziekenhuis en drie weken in een revalidatiecentrum gelegen voor intensieve revalidatie. De maanden daarop bleven in het teken staan van intensieve fysiotherapie."


School

Hoewel Karlijn zowel fysiek als mentaal zwaar getroffen werd door de aanslag, haalde ze wel het eerste jaar van haar opleiding tandartsassistente in Zwolle. "Daar zijn we erg trots op als familie. Maar daar heeft ze ook hard voor gewerkt. Ze moest leren weer in een goed en normaal dagelijks (school)ritme te komen."

In september staat er een laatste medische ingreep gepland. Dan worden er twee stalen pinnen uit de benen van Karlijn verwijderd. "De verwachting is dat ze dan fysiek geheel zal herstellen, afgezien van de diverse littekens die helaas nooit meer weg zullen gaan en een zichtbare blijvende herinnering zullen blijven van de aanslag in Barcelona."

Meer over dit onderwerp:
Barcelona aanslag Ommelandvaart Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: