Thom uit Goor zit na aardbeving in totale chaos op Lombok

Thom Kuipers uit Goor en zijn vriendin Noortje Wolters proberen na de hevige aardbeving van het Indonesische eiland Lombok te komen. Maar dat valt niet mee, de chaos op het eiland is compleet. "Via Nederland hebben we tickets naar Jakarta kunnen krijgen, maar we weten niet wanneer we vliegen", vertelt Thom terwijl hij op het vliegveld staat.

Thom en Noortje waren op een tafel in een restaurant op het nabijgelegen eiland Gili Air aan het wachten toen de aardbeving van 7 op de schaal van Richter begon. "Je weet niet wat je overkomt. Iedereen raakte in paniek. En de elektra viel uit, het was hartstikke donker."

Het was niet de eerste beving die het stel in Indonesië meemaakte. "Een paar dagen eerder voelden we ook een aardbeving, maar toen zaten we verder van het epicentrum. Daar hebben we minder van gemerkt. De tweede was van een totaal andere orde, we werden volledig door elkaar geschud."

Veel schade

De beving heeft het eiland grotendeels vernield, alleen de stevige gebouwen staan nog deels. Thom: "Ons hotel is niet meer bewoonbaar, de muren zitten vol scheuren. Gelukkig konden we nog wel onze spullen ophalen."

Geen informatie

Behalve onder de toeristen heerste er ook onder de lokale bevolking blinde paniek. "Er is geen hulpverlening op Lombok. De lokale mensen waren bang voor een tsunami en zijn met bootjes  van het eiland gevlucht. De mensen die er nu nog zijn hebben geen informatie."

"We waren bang, want we hadden geen informatie en het bleef naschokken", legt Thom uit. "Daarnaast was er een kans op een tsunami, hoorden we van familie die we belden."

Ticket naar Jakarta

Uiteindelijk hebben Thom en Noortje een ticket naar Jakarta kunnen bemachtigen, maar of die vlucht nog gaat is allerminst zeker. "Het is een totale chaos op het vliegveld. Niemand weet hoe of wat. Op de informatieborden staan ook geen vluchten meer aangegeven."

De terminal van de Overijsselaars zit op de tweede verdieping, maar dat is voor hen geen prettige gedachte. "Niemand wil met een aardbeving zo hoog zitten. We hebben geen keus, we moeten wel", besluit Thom.

Meer over dit onderwerp:
Lombok indonesie aardbeving Nieuws
Deel dit artikel: