nieuws

Minister komt boeren die getroffen zijn door droogte tegemoet

Minister schiet boeren te hulp
Minister schiet boeren te hulp © RTV Oost/ Allard Olsman
Boeren die getroffen zijn door de droogte, kunnen een beroep doen op een overbruggingskrediet. Dat laat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil dat de boeren een tijdelijke ontheffing krijgen om veevoedergewassen in te zaaien in plaats van de verplichte vanggewassen.
"Deze uitzonderlijke droogte treft vooral onze boeren en telers. Dit is voor hen een zware en onzekere tijd. Werken met de natuur is prachtig, maar helaas stelt diezelfde natuur ons soms behoorlijk op de proef. Samen met de sector heb ik bekeken welke knelpunten weggenomen konden worden", laat de minister weten.

Geld uit Brussel

Bijna alle boeren krijgen in december hun financiële toeslagen vanuit Brussel. Wanneer er landbouwers zijn die in financiële problemen komen, komt er de mogelijkheid om een verklaring aan te vragen waarmee een overbruggingskrediet kan worden aangevraagd bij de bank.
Voorwaarde voor een financiële toeslag is de verplichting om vanggewassen in te zaaien voor het vergroenen van de landbouw. De minister wil een tijdelijke ontheffing van deze verplichting. Hierover wordt overleg gevoerd met de Europese Commissie. Deze tijdelijke maatregel kan bijdragen aan het oplossen van het eventuele tekort aan veevoer door de droogte.

Uitrijden mest en scheuren grasland

Het verbod om na 1 september nog mest uit te rijden over akkergrond wordt uitgesteld naar 15 september. Aan de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) is advies gevraagd of dit voldoende is en onder welke voorwaarden.
Voor grasland geldt dat later uitrijden mogelijk schadelijk is voor het milieu. Daarom is aan het CDM advies gevraagd over de mogelijke effecten van het verruimen van de uitrijdperiode voor grasland. Dit geldt ook voor het scheuren van grasland met het oog op graslandvernieuwing.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.