nieuws

GroenLinks Overijssel: "Goed dat Staatstoezicht druk op Akzo opvoert"

GroenLinks is blij dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de druk op AkzoNobel opvoert om snel met een plan te komen voor de zoutholtes onder afvalverwerker Twence in Hengelo. "Het is goed dat Akzo niet meer zelf de lijntjes uitzet", zegt Robert Jansen, fractievoorzitter in de Overijsselse Provinciale Staten.
Eind mei kwam het SodM met een dringende waarschuwing: bij de afvalverbrandingsinstallatie van Twence in Hengelo is er risico op ernstige vervuiling van de bodem en grondwater. Twee holtes onder de afvalopslag bij de installatie, ontstaan door de zoutwinning van AkzoNobel, zijn potentieel instabiel.
Er ligt een meetnetwerk om de instabiliteit van de holtes in de gaten te houden. Echter, als waargenomen wordt dat één van de twee holtes instabiel wordt, kan de holte niet worden bereikt. Dat komt door de isolatiefolie onder de afvalopslag.

'Houding Akzo erg laks'

AkzoNobel liet destijds weten het niet nodig te vinden om voor de holtes een speciaal plan te ontwikkelen, omdat daarvoor nog genoeg tijd zou zijn als er instabiliteit wordt waargenomen.
"De houding van Akzo is erg laks", zegt Jansen. "Hoe kun je met zulke risico's zo gerust zijn dat het wel goed komt met die holtes?"

SodM: voor oktober plan

Later liet Akzo aan het SodM weten tóch bereid te zijn samen met Twence, het SodM en andere betrokkenen een plan te maken voor de twee holtes onder de afvalopslag. Dat zou "in hoofdlijnen uiterlijk op 31 december 2018" af moeten zijn.
Dat is niet snel genoeg, vindt het SodM. De toezichthouder eist dat het plan er voor oktober ligt, zodat dit jaar een definitieve versie gemaakt kan worden. Het plan moet onder meer beschrijven hoe de twee holtes toegankelijk worden gemaakt als er instabiliteit wordt gemeten, en hoe de holtes vervolgens gestabiliseerd worden.
"Goed dat het Staatstoezicht er druk op zet", zegt Jansen. "Akzo heeft lang genoeg zelf de gang van zaken bepaald."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.