Eigenaar in opspraak geraakte zorgorganisatie voor rechter gedaagd

Thuiszorgondernemer Trees Zwienenberg, eigenaar en bestuurder van het failliet verklaarde Solace, wordt voor de rechter gedaagd. De curator heeft een civiele procedure tegen haar opgestart wegens onder meer gesjoemel rond het faillissement.

Op het moment dat het financieel al slecht ging met Solace startte Zwienenberg de zorgorganisatie Bions op, waarin ze een aantal Solace-cliënten onderbracht. Volgens de curator werden door deze werkwijze de schuldeisers van Solace gedupeerd. 

Gevolgen cliënten en personeel

Bions telt 450 werknemers en 1.700 cliënten. De zorgorganisatie is volop actief in Twente. Mocht het in de civiele procedure tot een veroordeling komen dan is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor werknemers en cliënten.

Volgens FNV-bestuurder Wim van den Hoorn bestaat onder meer de kans dat Zwienenberg in een civiele procedure wordt geschorst: "Waardoor ze niet meer als bestuurster in de zorg aan de slag mag."

De voorganger van Bions, de zorgorganisatie Solace, kwam in 2016 uitgebreid in het nieuws, onder meer omdat zich volgens de vakbonden allerlei onverkwikkelijkheden rond het faillissement hadden voorgedaan.

'Vermoedens bleken juist'

De FNV'er zegt blij te zijn dat de curator Trees Zwienenberg nu dagvaardt: "Wij hebben onze verslagen rond het faillissement aan hem doorgespeeld. Het is mooi dat het dan zo voortvarend wordt opgepakt. Het is voor ons bovendien de bevestiging van onze vermoedens van destijds dat de zaken niet correct zijn verlopen. "

Van den Hoorn zegt niet uit te sluiten dat er op termijn nog een strafzaak volgt: "De kans bestaat dat - wanneer het in de civiele procedure tot een veroordeling komt - ook justitie een rechtszaak zal beginnen."

Pensioenen niet afgedragen
Volgens de FNV'er loopt er ook nog een procedure, aangespannen door het pensioenfonds PFZW. "Dat gaat erom dat zorgpremies niet zijn afgedragen. Werknemers zijn daardoor voor onaangename verrassingen komen te staan."

De curator was niet bereikbaar voor een toelichting.

Trees Zwienenberg heeft in het verleden meermalen tegenover RTV Oost alle aantijgingen van de hand gewezen. Ze was niet bereikbaar voor commentaar op de nieuwste ontwikkelingen.

Gemeenten
FNV-woordvoerder Van den Hoorn zegt te hopen dat gemeenten die zaken doen met Bions nu met de zorgorganisatie breken: "Daar hebben we in het verleden meermalen op aangedrongen, maar we kregen telkens te horen dat de curator het nog in onderzoek heeft. En ook nu zullen ze wel zeggen dat de zaak nog 'onder de rechter' is. Maar als FNV staan we op het standpunt dat het een slechte zaak is als personeel aan zulke slechte werkgevers wordt blootgesteld. Dergelijke foute bestuurders kunnen we missen als kiespijn."

Meer over dit onderwerp:
Enschede Thuiszorg Nieuws
Deel dit artikel: