Kopzorgen bij Deventer havenbedrijf door dichte sluisdeuren in de IJssel

De dichte sluisdeuren in de haven van Deventer bezorgen niet alleen schippers veel ongemak. Ook de Deventer Overslag Kombinatie, DOK, komt in de problemen door de lage waterstand in de IJssel. "Een paar dagen is dit wel vol te houden, maar dit moet geen weken duren", zegt Titus Swartjes.

Het opslag- en overslagbedrijf voor diervoedergrondstoffen zoals maïs, tarwe en bietenpulppellets kan door de dichte sluizen geen nieuwe grondstoffen meer binnenkrijgen, die per schip worden aangeleverd. Vandaag werd de laatste lading grondstoffen uitgeladen. 

Het bedrijf hoopt dat het waterpeil in de IJssel snel stijgt, zodat de sluizen weer open kunnen. Binnen anderhalve week is de voorraad namelijk compleet verdampt. Dit heeft ook weer gevolgen voor de afnemers van de veevoedergrondstoffen.

Financiële schade

"Dit gaat ons natuurlijk een flink stuk omzet kosten, dan praat je over enkele tienduizenden euro's in de week", vertelt Titus Swartjes. De afnemers van de grondstoffen zullen de komende dagen nog producten kunnen halen in Deventer, maar daarna zullen zij moeten uitwijken naar andere locatie. 

Lokale mengvoederproducten zoals Bosgoed in Wilp, Booijink Veevoeders in Luttenberg en Feijen diervoeders & kunstmest in Dalfsen zullen hier de dupe van zijn. "Want dat betekent dat men naar andere locaties, verder weg moet, en daar zijn hogere kosten aan verbonden." De kans bestaat dat boeren op den duur ook een hogere prijs moeten betalen voor veevoer, aangezien de prijzen van de grondstoffen waarschijnlijk gaan stijgen. 

Vrijdag staat er een overleg gepland met de gemeente Deventer en het waterschap Drents Overijssels Delta. Dan hoopt DOK te horen hoe lang de maatregelen nog gaan duren. 

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Deel dit artikel: