nieuws

Zomer in Overijssel? Haaksbergen is druk met natuurijs

Marathon op natuurijs in Haaksbergen (vrouwen)
Marathon op natuurijs in Haaksbergen (vrouwen) © RTV Oost / Rogier van den Berg
De tropische temperaturen van de laatste tijd houden de gemoederen bezig, maar in Haaksbergen zijn ze druk met hele andere zaken: natuurijs. Bij de baan van ijsclub IJsch in Haaksbergen is apparatuur geplaatst om de bodemtemperatuur te meten, want dat is nuttige informatie voor de ijsmeesters.
De meetapparatuur is geplaatst in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) en isolatiebedrijf TONZON. 

Waarom

Door de bodemtemperatuur constant te meten, kan de ijsclub zien wat het effect van de tropische temperaturen op de bodem is. "Meten is weten. We willen voornamelijk kennis op doen", aldus voorzitter Jaap in 't Veld.
"We kunnen nu bijvoorbeeld meten of het zin heeft om eerder water op de baan te zetten, om de baan sneller af te laten koelen."

Hete zomer

De hete zomer heeft ook invloed. "De temperatuur op onze asfaltbaan komt momenteel boven de 60 graden uit. Schrikbarend hoog."
"We kunnen nu nog niks doen, maar we houden de baan nauwlettend in de gaten tot en met november om te zien hoe snel het asfalt afkoelt. De bodem kan erg lang warm blijven, dat zagen we afgelopen winter ook.
Jaap in 't Veld van IJsch uit Haaksbergen

Toekomst

"Door de klimaatverandering moeten we oplossingen bedenken om de warmte uit de bodem te halen. Straks verdwijnt het natuurijs in Nederland en dat zou zonde zijn", vertelt Ton Willemsen van TONZON.
Willemsen heeft dan ook een aantal oplossingen bedacht. "Als de baan wordt gerenoveerd, kan die het beste wit worden in plaats van zwart. Ook kunnen we stukken van de baan vernevelen of werken met diepvriesinstallaties." 
Of de tropische temperaturen van de laatste tijd de schaatsmarathon op natuurijs in gevaar brengen, weet Willemsen niet. "We moeten ervoor zorgen dat Nederland niet als schaatsland verdwijnt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.