nieuws

Stel weer thuis na aardbeving: "Die reis kan ons gestolen worden, we hebben elkaar nog"

Opgelucht zijn ze, Tim van Vlijmen en Esmée van der Fels uit Almelo. Het stel maakte de aardbeving op Lombok van dichtbij mee. Donderdagmiddag kwamen ze, drie weken eerder dan gepland, thuis. "Die reis kan ons gestolen worden. We hebben elkaar nog, dat is het belangrijkst.”
Het had een mooie reis moeten worden: vijf weken rondtrekken door Indonesië. Maar al na twee weken kwam er een abrupt einde aan het avontuur van Tim en Esmée, terwijl ze op de Gili-eilanden zijn. "Ik kwam net uit de douche toen alles begon te schudden en te trillen. Dan weet je direct dat het mis is", vertelt Esmée.

Op de vlucht

Het stel vluchtte naar buiten, sprong van een veranda af en wachtte op een veldje tot de aardbeving voorbij was. Ondertussen pakte Tim de spullen van de kamer. Terwijl hij dat doet, komt er een nieuwe beving.
De lokale bevolking neemt Tim en Esmée mee naar een ander veld. Daar leren ze een ander stel uit Nederland, Noortje en Thom uit Goor, kennen. “Dat is zo fijn, als je dan mensen tegenkomt die dezelfde taal spreken”, zegt Tim. "Vanaf dat moment hebben we alles samen gedaan."

Van het eiland

Dat ze geluk hebben gehad, beseffen ze maar al te goed. “Het had ook heel anders kunnen lopen. We hebben veel pech gehad, maar toch ook wel weer heel veel geluk. De aardbeving meemaken is al vrij heftig. Maar daarna komt de angst, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren.”
De eerste zorg is dan van het eiland afkomen. Dat lukt na veel moeite en duwwerk, met een bootje naar Lombok. Daar blijkt de schade nog groter dan op de Gili-eilanden. Een vliegreis boeken naar een andere plek lukte niet. “Het maakte ons niet uit waarheen, als het maar ver weg was”, zegt Esmée.
"Er waren natuurlijk honderden andere mensen die dat ook van plan waren”, vult Tim aan. “Onze ouders hebben voor ons toch een vlucht naar Jakarta kunnen regelen, ongeveer 28 uur na de eerste beving. We zijn heel erg blij dat we weg konden van het eiland. Er zijn heel veel mensen die nog wel moesten blijven. Wij hebben echt heel veel geluk gehad."

Lokale bevolking
De lokale bevolking heeft volgens de Almeloërs fantastisch werk verricht. “Ze hebben zo goed voor iedereen gezorgd. Ze gingen de gebouwen in om water, brood en dekens te pakken om de vrouwen, kinderen en toeristen te verzorgen. Aan zichzelf dachten ze niet. Ze zeiden ‘jullie zijn onze gasten, jullie moeten goed van dit eiland afkomen’.”

Tim vult aan: “Ze zeiden: ‘jullie komen hier om onze cultuur mee te maken, onze mooie dingen te bekijken, dus wij zorgen voor jullie’.”

Doden

Dat ze nare beelden hebben gezien, daar denken ze voorlopig niet aan. “We hebben genoeg dode en gewonde mensen gezien. Dan besef je wel dat je engeltjes op je schouders hebt gehad", vertelt Tim.
Esmée: “We hebben tegen elkaar gezegd: ‘die beelden mogen door onze hoofden blijven spoken, wij zijn er goed vanaf gekomen. We hopen nu alleen maar dat die mensen daar er goed vanaf komen. Vanochtend was er weer een aardbeving en dan denk je ‘die beelden die wij hebben, die zijn dan niet zo erg’.”
Tim: “Je ziet mensen kruipen door huizen. Je wil heel graag helpen, maar je wil elkaar ook niet kwijtraken. Vind elkaar maar eens terug in de chaos. Dat gaat je niet lukken.”

Eindelijk thuis

Zondagavond was de beving, donderdagmiddag waren ze eindelijk thuis. Dat de reis drie weken korter duurder dan gepland, maakt ze niet uit. “We hebben zo veel gezien en gehoord, dat we besloten hebben naar huis te gaan. Dan ben ik liever veilig hier. Die reis kan ons gestolen worden. We hebben elkaar nog, dat is het belangrijkst.”
Tim: “Als je nu hier bent, besef je nog meer wat je hier hebt. En wat die mensen daar allemaal niet meer hebben. Of misschien helemaal niet hadden. Terwijl ze zo goed gezorgd hebben voor iedereen. Petje af voor wat ze hebben gedaan.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.