nieuws

26 schapen in Lierderholthuis in juni gedood door een wolf

De 26 schapen in Lierderholthuis kwamen om het leven door wolvenbeten
De 26 schapen in Lierderholthuis kwamen om het leven door wolvenbeten © Christian Kalter
De 26 schapen die in juni in Lierderholthuis om het leven kwamen, zijn gebeten door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.
Schapenhouder Christian Kalter kreeg gisteren het bericht dat zijn schapen inderdaad door een wolf zijn gedood. Dat kwam voor hem niet als een verrassing. "Het is een bevestiging van wat we dachten."
Van de 26 schapen zijn er twaalf direct aan de beten overleden. De andere veertien waren zwaargewond en hebben van de veearts een spuitje gekregen.

Onduidelijkheid

Door de verhuizing van het onderzoekslaboratorium liet de uitslag van het onderzoek langer op zich wachten. Twee maanden was onduidelijk wat het schapenbloedbad had aangericht.
Zo sloot de stichting Wolven in Nederland niet uit dat de beten van een vechthond afkomstig waren. "Het vraatbeeld is niet typisch dat van een wolf", verklaarde Maurice La Haye destijds.

Geen typische wolvenbeet

Dat de verwondingen niet als typische wolvenbeten ogen, kan de wolvenkenner wel verklaren. "Waarschijnlijk is het een jonge wolf die nog niet zo goed weet hoe hij met zijn prooi moet omgaan."
La Haye is nu niet verbaasd dat de beten toch van een wolf blijken te zijn. "Wel over het grote aantal schapen dat is doodgebeten. Anderzijds is dat ook weer logisch, omdat er zo veel schapen liepen. Een wolf gaat net zo lang door totdat het rustig is", legt hij uit.

Schadevergoeding

De bevestiging dat het geen honden- maar wolvenbeten zijn, betekent dat Kalter recht heeft op een schadevergoeding van het Rijk. Toch is hij niet blij met de uitkomst van het onderzoek. "Ik maak me zorgen, want de Nederlandse maatregelen tegen de wolven zijn denk ik niet genoeg. Een hek van twee meter hoog zie ik niet als de oplossing", vertelt hij.

Eerder onderzoek

Uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek al dat er in de maanden maart en april tenminste twee wolven in Overijssel zijn geweest. Dat waren een vrouwtje uit Nedersaksen en een mannetje waarvan de afkomst onduidelijk is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.