nieuws

Inwoners Bornerbroek willen af van aangepast bestemmingsplan XL Business Park Twente

De Bornerbroekers zijn niet blij met het aangepaste bestemmingsplan
De Bornerbroekers zijn niet blij met het aangepaste bestemmingsplan © RTV Oost / Rogier van den Berg
Inwoners van Bornerbroek zien niets in het aangepaste bestemmingsplan voor bedrijventerrein XL Business Park Twente. Hun woordvoerder eiste vandaag tijdens een zitting bij de Raad van State dat het plan van tafel gaat.
De inwoners hebben grote bezwaren tegen de toegelaten bouwhoogte van bedrijven op het terrein, omdat dit het landschap zwaar aantast. Ze hebben ook geen vertrouwen in de groene inpassing van het bedrijventerrein.
De maximale bouwhoogte van dertig meter kan moeilijk worden gecamoufleerd, zegt hun woordvoerder. Bovendien zou het plan voor groen rondom het bedrijventerrein niet goed geregeld zijn in het bestemmingsplan.
Een deel van het groen komt te staan op grond met een bedrijfsbestemming en dat betekent dat het groen weer kan verdwijnen, wanneer een bedrijf daar wil bouwen.

"Groen blijft groen"

Een woordvoerder van RBT, het samenwerkingsverband van enkele gemeenten en de provincie dat het bedrijventerrein ontwikkelt, deed de toezegging dat het groen ook groen zal blijven. De groene omzoming wordt binnenkort al aangelegd. De Raad van State moet nu beoordelen wat die toezegging juridisch waard is.
Volgens het RBT moest het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein wel worden aangepast, omdat het voorgaande plan te veel beperkingen had. Daardoor liep het niet storm met de ontwikkeling van het bedrijventerrein.
Met een hogere bouwhoogte wil het RBT logistieke bedrijven lokken, want die hebben behoefte aan hoge gebouwen. De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.