nieuws

LTO wil dat wolf beschermde status kwijtraakt: "Er moet iets gebeuren"

LTO Salland wil dat de wolf zijn beschermde status kwijtraakt. De land- en tuinbouworganisatie vreest anders dat de wolf te veel slachtoffers zal maken bij, onder meer, schapenhouders.
Vandaag werd bekend dat de 26 schapen die in juni gedood werden, slachtoffer waren van een wolf. Twaalf dieren overleden in het weiland aan hun verwondingen, veertien anderen kregen een spuitje van de veearts omdat ze te gehavend waren. 
"Ik denk dat de beschermde status van de wolf eraf moet", vindt Marcel Strijtveen van LTO Salland. "Nederland is een cultuur-natuur. Daar past de wolf niet in."

'Je zal moeten gaan schieten'

Strijtveen gaat door: "Er is maar één keus: je zal moeten gaan schieten, beheren."
Ook de boer bij wie de wolf tussen de schapen tekeer ging, Nico Kalter, vindt dat de wolf zijn beschermde status kwijt moet. "Vroeger hebben ze er alles aan gedaan om ze kwijt te raken. En nu moeten we ze weer met open armen ontvangen? Dat gaat niet."

'Het zal echt niet alleen bij schapen blijven'

LTO Salland verwacht dat er vaker aanvallen van wolven gaan voorkomen. "Als je ziet dat er nu bij Meppen al een roedel is die ongetwijfeld ook naar Nederland komt, die gaan meer schade aanrichten. En het zal echt niet alleen bij schapen blijven", voorspelt Strijtveen. 
De LTO'er vindt dat de overheid haast moet maken met beleid. "De beschermde status van de wolf moet eraf, maar dat is een proces dat niet 1, 2, 3 gaat. Tot die tijd moet er een plan van aanpak komen voor echte probleemwolven zoals die in Lierderholthuis heeft huisgehouden."

'Of afschieten, of verplaatsen'
"Daar zal iets mee moeten gebeuren. Of afschieten, of verplaatsen, maar er moet iets gebeuren."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.