'Schapenboeren willen overheidsgeld voor bescherming tegen wolf'

Schapenhouders willen dat de overheid ze financieel steunt bij maatregelen om zich te beschermen tegen de wolf. Dat schrijft de Volkskrant na een rondgang langs een aantal bedrijven in onder andere Overijssel.

Als schapen worden doodgebeten door een wolf kunnen houders al aanspraak maken op een compensatie van de overheid uit het faunafonds. Christian Kalter uit Lierderholthuis heeft daar bijvoorbeeld recht op, nadat gisteren uit DNA-onderzoek bleek dat zijn 26 schapen die in juni werden gedood, inderdaad waren gebeten door een wolf.

Maar die regeling is niet genoeg, vinden boeren. Ze willen een subsidieregeling om preventieve maatregelen tegen aanvallen van wolven te betalen. Schapenhouders die hun dieren beschermen met waakhonden of stroomhekken, betalen daar nu nog zelf voor.

Afschieten

De zorgen onder boeren over de toenemende overlast van de vanuit Duitsland oprukkende wolf lopen flink op. Gisteren liet boerenorganisatie LTO Salland al aan RTV Oost weten dat de organisatie wil dat de wolf zijn beschermde status kwijtraakt. "Er is maar één keus: je zal moeten gaan schieten, beheren."

Zolang de overheid vasthoudt aan het beleid dat wolven niet beschoten of verdreven mogen worden, "moeten ze ook verantwoordelijk zijn voor eventuele consequenties", zegt schapenboer Herman Jansma uit Dalfsen tegen de Volkskrant. "Het zou mij tienduizenden euro’s kosten om de wolf buiten te houden. Dat bedrag kan ik niet opbrengen."

Wolvenprotocol

De overheid is overigens bezig met een nieuw Wolvenprotocol. Daarbij komen ook preventieve maatregelen aan bod, zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel in de krant. "Maar of er een vergoeding voor schapenhouders komt, is nog de vraag."

Meer over dit onderwerp:
wolf schapen subsidie Nieuws
Deel dit artikel: