Het gras van de buren is groener in Hengelo

Terwijl veel boeren bruine en droge graslanden hebben, liggen de weilanden van boer Corné Niemeijer in Hengelo er opvallend groen bij. Dat komt door de maatregelen die hij tien jaar geleden nam.

"We hebben hier het grondwater verhoogd. De kleine slootjes hebben we dichtgegooid en de bodem van de grotere sloten zijn verhoogd", vertelt Niemeijer. "Daardoor kunnen de wortels van de planten makkelijker bij het water."

Schapenmest

Naast het omhoog brengen van het grondwater, kun je nog meer doen om droge grond tegen te gaan. "Ik heb schapen op mijn weilanden lopen, hun mest is heel vet. Dat houdt meer vocht vast, net zoals klei ook beter vocht vasthoudt. Ook kun je met je gewassen keuzes maken. Zo heb ik hier weilanden vol met Cichorei. Die planten hebben een langere wortel, waardoor ze beter bij het grondwater kunnen komen."

Vergoeding

Ondanks dat de maatregelen in deze droge tijd een goede oplossing lijken te zijn, snapt Niemeijer ook dat dit niet voor elke boer werkbaar is. "Als je een groot melkveebedrijf hebt met 140 koeien en je hebt daar fors in geïnvesteerd, heb je met de lage melk- en vleesprijzen maar één mogelijkheid; zoveel mogelijk produceren. Bovendien kan ik dit doen omdat ik er vergoedingen voor krijg van het Waterschap, de provincie en het ministerie."

Meer over dit onderwerp:
boer boeren Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: