Deventer haven blijft nog weken dicht

De haven van Deventer blijft nog weken, zo niet langer, dicht voor schippers. Dat zegt Warry Meuleman van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. De stand van de IJssel is te laag waardoor de sluis niet gebruikt kan worden.

Door: Nout Peper

Het waterschap, de gemeente Deventer en beroepsvereniging Schuttevaer overlegden vanochtend over de stand van de IJssel en de gevolgen voor de Deventer haven. De haven is sinds afgelopen maandag dicht. 

Omdat de stand van de IJssel zo laag is, is het verschil met de waterstand in de sluis groot. Hierdoor staan de sluisdeuren onder hoge druk, waardoor ze kunnen breken. "Als dat gebeurt, praat je over enorme economische schade. Denk aan tientallen miljoenen euro's", aldus Meuleman.


Zeventig centimeter te laag

De stand van de IJssel is zeventig centimeter te laag, zegt Meuleman. "Dat lijkt misschien weinig, maar is het niet. Het duurt weken voordat de stand van de IJssel hoog genoeg is om de sluis te gebruiken."

En dat is een bittere pil voor de bedrijven die afhankelijk zijn van de haven. Vijf schepen zitten al sinds maandag vast in de haven en kunnen voorlopig dus nog niet weg. Eén van de gedupeerde binnenschippers heeft inmiddels een schadeclaim ingediend van 2.000 euro per dag, meldt Nieuwsblad Transport.   


Noodmaatregelen

Vanmiddag overleggen het waterschap, de gemeente en de constructeurs van de sluis of er noodmaatregelen mogelijk zijn om de pijn voor de schippers en de afhankelijke bedrijven  te verzachten. "Misschien kunnen we iets voor de schippers bedenken", zegt de woordvoerder. "Met de nadruk op misschien".

De gemeente Deventer wil nog geen conclusies trekken na de gesprekken van vanochtend. "We overleggen vanmiddag over de maatregelen die genomen kunnen worden, maandag doen we daar uitspraken over", aldus een woordvoerder van de gemeente.  

Deel dit artikel: