Deventer zoekt oplossing om schepen gesloten haven uit te krijgen

Deventer zoekt een oplossing om de vijf boten die gestrand zijn in de gesloten haven alsnog weg te krijgen. Vandaag werd bekend dat de haven vanwege de lage waterstand in de IJssel nog weken dicht is.

De sluis van de haven ging maandag van het ene op het andere moment op slot. Boten die al in de haven lagen, mochten er niet meer uit. Dit tot groot ongenoegen van de schippers, die niet op de hoogte waren gebracht van de sluiting. Om die reden heeft één van de schippers een schadeclaim ingediend.

"Vijf schepen liggen vast. Eén van de schippers vond het geen probleem en is op vakantie gegaan. De andere vier willen graag vertrekken, die hebben gewoon een baan", zegt wethouder Thomas Walder.


Hoogteverschil

Omdat de stand van de IJssel zo laag is, is het verschil met de waterstand in de sluis groot. Hierdoor staan de sluisdeuren onder hoge druk, waardoor ze kunnen breken.


Hoe de boten alsnog weg kunnen, is voorlopig nog de vraag. "We gaan berekenen met een ingenieursbureau en de constructeur van de sluis of we misschien tijdelijk kunnen versterken met stalen balken. Om het tijdelijk sterker te maken zodat de sluis ook kan werken onder de zware druk die er nu op staat", zegt Walder.


Begin komende week verwacht Walder duidelijkheid of het kan en zo ja, wanneer.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Nieuws
Deel dit artikel: