Karin uit Nieuwleusen overleefde aardbeving Lombok en helpt nu in rampgebied

Op het zwaar getroffen Indonesische eiland Lombok doet Karin Withaar (28) uit Nieuwleusen alles om de lokale bevolking te helpen. Zondag, op het moment van de aardbeving, was ze zelf in het plaatsje Mentigi. Van dat dorp is niets meer over.

Een verwoestende aardbeving van 6.9 op de Schaal van Rigter legde begin deze week complete dorpen in puin. Het dodenaantal staat inmiddels op 321, maar de vrees is dat dit nog verder oploopt. Zo’n 270.000 mensen hebben hun huizen verlaten.

“Het is hier verschrikkelijk”, laat Karin ons weten via Skype. Anderhalf jaar geleden verruilde ze Nieuwleusen voor Lombok, het gebied dat sinds afgelopen zondag in puin ligt. “Alles is compleet geruïneerd. Er zijn geen huizen, geen voedsel, niets.”

Enorm dankbaar
Karin prijst zich gelukkig dat ze de natuurramp zelf overleefde. De lokale bevolking bracht haar in veiligheid na de beving. “Er zijn geen woorden voor om te beschrijven hoe enorm dankbaar ik hen ben.”

Toen ze zelf veilig was, kwam Karin in actie om de hardst getroffen gebieden te helpen. Met vijf anderen startte ze de actiegroep Together For Lombok. De groep probeert de getroffenen te helpen met eerste levensbehoeften.

Overleven
Karin: “Water, rijst, babyvoeding, dat proberen we naar het rampgebied te brengen. We hebben het nog helemaal niet over wederopbouw. Het gaat alleen nog maar om overleven.”

Doneren aan Together For Lombok, de actiegroep van Karin, kan hier.

Meer over dit onderwerp:
Nieuwleusen Lombok Nieuws
Deel dit artikel: