Enschede "onvoldoende" bezig met duurzaamheid verkeer, Deventer en Zwolle iets beter

Enschede is 'onvoldoende' ambitieus op het gebied van duurzame mobiliteit. Dat concludeert milieuorganisatie Natuur & Milieu na een analyse. Deventer en Zwolle scoren respectievelijk 'redelijk' en 'matig'.

Natuur & Milieu analyseerde de collegeakkoorden van de 32 meest dichtbevolkte gemeenten van Nederland. Daaronder vallen ook Zwolle, Enschede en Deventer.

Laadpalen

De organisatie keek onder meer of in de akkoorden wordt gesproken over milieuzones, het aanleggen van extra laadpalen voor elektrische auto's, de bereikbaarheid van het openbaar vervoer en de verduurzaming van het gemeentelijke wagenpark.

Maar enkele steden maken hier serieus werk van, aldus Natuur & Milieu. Slechts vier steden in Nederland scoren 'goed'.

In het collegeakkoord van Enschede worden voor slechts twee van de tien onderzochte onderwerpen plannen beschreven. Opvallend, want de coalitie van Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie noemt duurzaamheid een van de belangrijkste onderwerpen.

Het Zwolse coalitieakkoord rept over vier van de onderwerpen. Deventer doet het met zes uit tien nog redelijk goed.

'Kwalijke zaak'

Natuur & Milieu noemt het gebrek aan ambitie op dit gebied "een kwalijke zaak". Directeur Marjolein Demmers: "Steden hebben de sleutel in handen richting schonere lucht en een lagere CO2-uitstoot. Vooral zij kunnen maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen".

Deel dit artikel: