Sluis bij Delden dicht door personeelstekort Rijkswaterstaat

De sluis in het Twentekanaal bij Delden blijft delen van dit weekend dicht voor schepen. Rijkswaterstaat heeft momenteel te weinig personeel om de sluis de hele tijd te bedienen.

Volgens woordvoerder Jenneke Blok van Rijkswaterstaat is het personeelstekort ontstaan door een combinatie van factoren. "Zoals elk jaar zijn veel medewerkers op vakantie, maar daarnaast hebben we ook te maken met laagwater door de droogte. Personeel wordt daardoor vaker ingezet om het water te peilen. En dan hebben we ook nog eens twee zieken, waardoor we helemaal geen buffer meer hebben."

Samen met Port of Twente besloot Rijkswaterstaat daarom om de bedieningstijden van de sluis bij Delden in te korten. Vanochtend zat de sluis dicht van 00.00 tot 08.00 uur, en vanmiddag sluit de sluis om 17.00 uur, laat Blok weten, tot 08.00 uur morgenvroeg. Morgenmiddag gaat de sluis ook dicht om 17.00 uur, waarna om 06.00 uur maandagochtend de reguliere bedientijden weer gelden.

Probleem extra groot door droogte

Het probleem voor schippers is extra groot vanwege de droogte. Door de lage waterstand kunnen ze hun schepen minder diep laden, waardoor ze vaker heen en weer moeten en de sluis eigenlijk vaker open zou moeten.

"Wij vinden het erg vervelend", zegt Blok. "Maar dit is echt een unieke situatie door de extreme droogte. Het is bij ons alle hens aan dek."

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Deel dit artikel: