D66 Deventer: "Sipman schendt vertrouwen kiezer met zetelroof"

Eva Sipman schendt het vertrouwen van de kiezers en van de D66-fractie door haar zetel niet terug te geven nu ze overstapt naar de VVD. Dat vindt de Deventer fractie van D66.

Sipman zat tot voor kort namens D66 in de gemeenteraad van Deventer. Eind vorige maand stapte ze over naar de VVD, waarbij ze haar zetel meenam. Daardoor heeft D66 nog drie zetels over, en heeft de VVD er ineens zeven.

Eva Sipman (Foto: gemeente Deventer)

'Respectloos'

Waar fractievoorzitter Jan Schuring de stap van Sipman eerder alleen "niet chique van haar en van de VVD" noemde, spreken het bestuur en de fractie nu in een reactie van "zetelroof". Het bericht is ondertekend door Schuring en de voorzitter van D66 Salland, Arjen Schuiling. 

Ze schendt niet alleen het vertrouwen van de fractie en het bestuur, schrijven ze. "Ook het vertrouwen dat zij van de kiezers heeft gekregen, wordt door haar handelswijze ernstig beschadigd. Deze kiezers stemden immers op Eva Sipman als lid van D66 en niet als lid van de VVD. De 441 voorkeursstemmen die in maart op haar zijn uitgebracht, leveren nog geen halve zetel op. Met haar overstap naar de VVD Deventer neemt ze echter een hele zetel mee. De fractie en het bestuur vinden dit onacceptabel en respectloos."

Tegen De Stentor zei Schuring eerder dat Sipman de afspraak schendt dat D66-raadsleden bij terugtreden hun zetel bij de partij moeten inleveren. Sipman erkent het bestaan van de afspraak, maar vindt dat ze zich er in dit geval niet aan hoeft te houden. "Ik doe niets wat tegen de kieswet ingaat."

Werkmakelaar-Oost

Sipman stapte uit de D66-fractie omdat ze zich onvoldoende thuis voelde in de fractie. Dat gevoel lijkt vooral te zijn veroorzaakt door het debacle rond Werkmakelaar-Oost. Dat bedrijf, dat mensen uit de bijstand aan werk hielp, ging onlangs failliet. Dat kost de gemeente mogelijk tonnen aan verloren subsidie. Ook kwamen er klachten naar buiten over slechte werkomstandigheden.

Verantwoordelijk wethouder Kolkman zou de raad slecht hebben geïnformeerd over de problemen bij het bedrijf. Sipman steunde een motie van wantrouwen richting de wethouder, terwijl de andere D66-ers tegen stemden.

Volgens Schuring gaf de fractie haar de ruimte voor de afwijkende mening, en haar vertrek zou voor de fractie dan ook als "zeer onaangename verrassing" zijn gekomen. "De fractie en het bestuur constateren dat Eva Sipman niet bereid is om het gesprek met haar fractiegenoten aan te gaan."

"We wachten onderzoek over Werkmakelaar af voordat we ons standpunt bepalen"

De partij zegt geen instrumenten te hebben om de "zetelroof" ongedaan te maken, maar doet "een moreel appèl aan Eva Sipman om zich aan beloften en afspraken te houden".

Meer over dit onderwerp:
D66 Deventer politiek VVD Nieuws
Deel dit artikel: