nieuws

Sipman: "Ik mocht eenmalig afwijken van de partijlijn en daarna nooit meer"

Eva Sipman
Eva Sipman © gemeente Deventer
Deventer raadslid Eva Sipman mocht afwijken van de partijlijn door vóór het vertrek van wethouder Kolkman te stemmen, "maar dat zou de laatste keer zijn". Dat zegt ze tegen RTV Oost. Sipman stapte vorige maand over van D66 naar de VVD. "Bij de VVD mag ik wél mijn eigen geluid laten horen."
De fractievoorzitter van D66 in Deventer Jan Schuring noemt Sipmans vertrek "zetelroof". Volgens hem "beschadigt ze het vertrouwen dat zij van de kiezers heeft gekregen. Deze kiezers stemden immers op Eva Sipman als lid van D66 en niet als lid van de VVD."
Bovendien heeft Sipman ingestemd met een afspraak dat ze bij eventueel terugtreden haar zetel moet inleveren, zegt Schuring.
Sipman beschouwt het meenemen van haar zetel echter als volledig gerechtvaardigd. Ze ontkent niet dat de zetelafspraak bestaat, maar zegt niets te doen dat tegen de Kieswet ingaat.
"De felle toon van Schuring is tekenend voor de partij", zegt ze. "Ik heb regelmatig mijn twijfel laten blijken over de gang van zaken rondom Werkmakelaar-Oost, maar daar is niet naar geluisterd."

Motie van wantrouwen

Dat bedrijf, dat mensen uit de bijstand aan werk hielp, ging onlangs failliet. Dat kost de gemeente mogelijk tonnen aan verloren subsidie. Ook kwamen er misstanden rond de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf naar buiten.
Verantwoordelijk wethouder Kolkman zou de raad slecht hebben geïnformeerd over de problemen bij het bedrijf. Sipman steunde een motie van wantrouwen richting de wethouder, terwijl de andere D66'ers tegen stemden.
"Deze keer mocht ik met mijn stemgedrag tegen de partijlijn ingaan", zegt Sipman. "Maar dit zou de laatste keer moeten zijn, werd mij verteld." Dat wordt ontkend door fractievoorzitter Schuring. "Zo'n afspraak zou wel heel raar zijn in de politiek."
Schuring: "Kiezers hebben op D66 gestemd, niet op de VVD"
"Ik wil de partij niet zwartmaken", verzekert Sipman. "Zij kiezen voor een bepaalde toon, ik doe daar niet aan mee. Bij de VVD zit ik echt op mijn plek. Daar mag ik mijn eigen geluid laten horen."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.