nieuws

Nieuw kinderboek 'Snoet de Muis' neemt je aan de hand mee door Zwolle

De Peperbus, de Diezerstraat en de Broerenkerk. Snoet de Muis beleeft het ene na het andere avontuur in Zwolle. Over een kleine maand kan iedereen over hem lezen, dan ligt het eerste kinderboek over de muis in de winkel. 
"Waar een hobby al wel niet toe kan leiden", lacht Diana Smilde. Eén keer eerder, jaren geleden, zette ze al eens een verhaal voor kinderen op papier. "Daar heb ik vervolgens niks mee gedaan."  
Via een goede kennis, een illustrator, hoorde Smilde dat er vraag was naar een kinderboek waarin Zwolse straten en bekende plekken in de stad een plekje kregen. "Dat leek me nou echt iets voor mij. Ik ben gaan schrijven, en ik hield niet meer op." 
Acht verhalen heeft Smilde inmiddels al op de plank liggen. Het eerste boek van de serie komt op 1 september uit. "Deze week nog krijg ik een proefdruk, heel spannend." Dan kan ze eindelijk zien hoe de verhalen en de illustraties, gemaakt door Rowella Bruintjes, zijn samengevoegd. 

Oproep via Cibap

Toen de eerste avonturen van Snoet op papier stonden ging Smilde op zoek naar een iemand die haar verhalen kon verbeelden in tekeningen. "Ik wilde het graag binnen Zwolle houden, dus ik heb contact gezocht met een paar scholen." Ze plaatste een vacature via het Cibap, ook wel de vakschool voor verbeelding genoemd. 
Ze kreeg allerlei varianten van Snoet de muis toegestuurd. "Maar op één muis was ik op slag verliefd." Die was van de 17-jarige Rowella Bruintjes uit Vollenhove. "Ik dacht hij moet vooral fluffy en aaibaar zijn, en zo lief mogelijk", vertelt Bruintjes die nog bezig is met haar opleiding tot specialist schilder in Zwolle. 

Op excursie met Snoet 
Vanaf 1 september is het eerste boek over Snoet de muis te koop. "Onder andere bij het Zwolse Balletjeshuis kun je hem dan krijgen." Smilde heeft ook contact gezocht met verschillende instanties in Zwolle, omdat ze hoopt dat zoveel mogelijk kinderen Zwolle leren kennen samen met Snoet. 
"Met de gemeente ben ik aan het kijken of het boek misschien in een goodybag kan komen, voor gezinnen die naar Zwolle verhuizen." Ook heeft ze contact met de Stadkamer en met een aantal basisscholen in de stad. "Met het boek kunnen scholen bijvoorbeeld excursies organiseren, zodat ze zelf de plekken ontdekken die Snoet allemaal beschrijft in het boek." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.