Veel kritiek op vergoedingsplan zorgverzekeraar Menzis

Het plan van zorgverzekeraar Menzis uit Enschede om de kosten voor behandeling van depressies en angsten te vergoeden op basis van het behaalde resultaat stuit op forse kritiek.

De financiering gebeurt nu op basis van het aantal behandelingen, Menzis gaat vergoeden op basis van resultaat. Volgens de zorgverzekeraar leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de 'makkelijke patiënten' worden behandeld. "Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat", laat een woordvoerder weten.

Jouri Veen, woordvoerder van Menzis: "Op het moment dat een psycholoog of psychiater een patiënt heel goed behandelt, dan kan het zijn dat die klant minder klachten heeft, minder vaak terugkomt, minder medicatie nodig heeft. En daardoor heeft hij minder zorg nodig. Maar dan kost het zo'n zorgaanbieder dus juist geld. In het oude systeem van het betalen van zorg zit er zo'n prikkel, dat je geen zin hebt om te investeren in de kwaliteit."


Menzis over het plan

Afspraken

De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. 

Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.

Kritiek

"Ik denk dat het een heel verkeerd signaal geeft. Ik denk dat er heel snel een soort verkeerde dynamiek kan ontstaan", zegt Ewoud de Jong, beleidspsychiater bij Eleos.

"Je geeft eigenlijk een soort suggestie dat als iemand niet herstelt, je het als behandelaar niet goed doet. Als je dat soort boodschappen gaat uitzenden, ga je als verzekeraar op de stoel van de hulpverlener zitten. En ik denk dat dat een buitengewoon verkeerd signaal is. Daar moet je als verzekeraar wegblijven."

Ewoud de Jong over het plan van Menzis


'Zeer gevaarlijk'

Professor Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt de plannen van Menzis 'zeer gevaarlijk'. Hij wijst erop dat je het behandelen van depressies niet kunt vergelijken met bijvoorbeeld het vervangen van een heup.

"Het zou een verstandige maatregel zijn als iemand op de wereld mij kon vertellen hoe een depressie ontstaat, bij wie, hoe ernstig die wordt en hoelang die gaat duren. Maar die kennis is er gewoon niet."

Hij ziet ook totaal niet voor zich hoe de nieuwe financieringsmethode patiënten zou kunnen helpen, zegt hij. Geestelijke hulp hoort volgens hem bij uitstek niet thuis in de wereld van de marktwerking en de commercie. Hulpverleners nemen inspanningsverplichtingen op zich en daarmee moet worden omgesprongen 'volgens het principe van de barmhartigheid'.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Menzis Nieuws
Deel dit artikel: