Keolis pleit voor herziening wet omdat treinen door rood reden op traject Enschede-Zwolle

Als bij de aanbesteding van het personenvervoer een andere vervoerder op een traject gaat rijden, zouden machinisten mee moeten verhuizen van de oude naar de nieuwe concessiehouder. Dat stelt directeur Emile Broersma van Keolis in De Stentor. Hij wil een wetswijziging naar aanleiding van de vele roodseinpassages door machinisten van Keolis op het traject Enschede-Zwolle.

Treinen van Keolis reden eind 2017 en begin van dit jaar veel vaker door rode seinen. Reden voor een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Conclusie van dat onderzoek was dat de fouten werden veroorzaakt door onervarenheid machinisten. 

Die machinisten waren zo onervaren omdat er bij de wisseling van de concessie geen machinisten van NS meeverhuisden. Keolis moest nieuwe machinisten opleiden voor het traject en dat ging, gezien het aantal roodseinpassages, gepaard met fouten. 

Dat probleem doet zich volgens Boersma niet voor wanneer een buslijn van de ene concessiehouder naar de andere overgaat, stelt Broersma in de Stentor. De Wet personenvervoer is volgens hem aan een herziening toe.

Een woordvoerder van vakbond FNV-Spoor doet het voorstel van Broersma in de krant af als onhaalbaar en bovendien niet wenselijk. 

Meer over dit onderwerp:
Keolis Nieuws
Deel dit artikel: