nieuws

Vakbonden en pensioenfonds dienen torenhoge schadeclaim in bij transporteur Dikken uit Nieuwleusen

Districtsbestuurder Cindy Onvlee kondigt een torenhoge schadeclaim aan tegen transporteur Dikken
Districtsbestuurder Cindy Onvlee kondigt een torenhoge schadeclaim aan tegen transporteur Dikken © RTV Oost
De in opspraak geraakte transporteur Dennis Dikken uit Nieuwleusen kan een schadeclaim van enkele tienduizenden euro's verwachten van vakbond FNV en het pensioenfonds.  Volgens een woordvoerster van de vakorganisatie had het transportbedrijf een speciale ‘postbusconstructie’ in het leven geroepen, waarbij medewerkers via een Duits contract werkten.
“Kennelijk bedoeld om werkgeversbelasting en pensioenlasten te ontlopen”, zegt FNV-districtsbestuurder Cindy Onvlee. De schadeclaim loopt in de tienduizenden euro’s.

Met vakantie gestuurd
Transportbedrijf Dikken kwam deze zomer uitgebreid in het nieuws nadat hij zijn vijftien truckers in een brief te verstaan had gegeven dat ze met onmiddellijke ingang drie weken vakantie mochten vieren en daarna niet terug hoefden te komen. Het bedrijf zou namelijk worden opgeheven.
Omdat het bedrijf onder meer had verzuimd de uitkeringsinstantie UWV hierin te betrekken - zoals wettelijk verplicht - stelde de vakbond nader onderzoek in naar de handel en wandel van het bedrijf. Ook legde het pensioenfonds intussen beslag op de boedel van de transporteur, waaronder het bedrijfsgebouw en vrachtwagens.

Onderzoek
Volgens districtsbestuurder Cindy Onvlee is met name onderzocht waarom transporteur Dikken een deel van zijn werknemers doelbewust via een Duits contract liet werken. “Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake was van een ‘postbusconstructie’.” Volgens de vakbond lijkt het erop dat de transporteur die constructie speciaal in het leven had geroepen om bepaalde (fiscale) heffingen te ontlopen.

Dossiers personeel
Los van dit onderzoek hebben de juristen van de bond bovendien alle dossiers van de personeelsleden uitgeplozen. Daarvoor kan de transportondernemer nu een brief tegemoet zien, waarin de claim wordt aangekondigd. “Wegens het niet goed naleven van de wet bij de beëindiging van arbeidscontracten. Ook gaan we transitievergoedingen eisen voor medewerkers die er langer dan twee jaar hebben gewerkt.”

Daarnaast eist de vakbond alle loonstroken van de medewerkers op. “Die hebben ze over juni en juli niet gehad. En er was zelfs één personeelslid, dat nooit loonstrookjes heeft ontvangen. Dat heeft er slechts kort gewerkt. Die loonstrookjes hebben we nodig om beter financieel inzicht te krijgen.” De woordvoerster benadrukt dat het personeel z'n laatste maandsalaris over juli "keurig heeft ontvangen".

Schadevergoeding
In een aantal gevallen zal de vakbond voor gedupeerde medewerkers een schadevergoeding eisen. Inclusief de transitievergoedingen loopt de claim die transporteur Dikken nu tegemoet kan zien volgens de FNV-woordvoerster in de tienduizenden euro’s. 

Pensioenpremies
Los van de claim van de vakbond heeft het pensioenfonds aangekondigd de niet afgedragen pensioenpremies op de transportondernemer te zullen verhalen. In eerste instantie wordt een claim bij de onderneming neergelegd, maar indien nodig wordt de directeur/eigenaar persoonlijk aansprakelijk gesteld. Vandaar ook de beslaglegging op diens persoonlijke eigendommen.
Dennis Dikken heeft meermalen aangegeven dat hij RTV Oost niet te woord wil staan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.