nieuws

Zedenrechercheur zwemt IJsselmeer over voor slachtoffers seksueel geweld

Zedenrechercheur Babette Rens uit Zwolle zwemt vandaag voor het goede doel het IJsselmeer over. Voor het Centrum Seksueel Geweld zwemt ze, samen met twee anderen, 22 kilometer van Stavoren naar Medemblik.
Om 07:30 uur stapt ze het water van het IJsselmeer in. Zodra de sluis in Stavoren open gaat, begint de zwemtocht. "De zenuwen zijn er absoluut. Dat is ook gezond, denk ik", zegt Rens.
Bij het Centrum Seksueel Geweld werken deskundigen om slachtoffers van seksueel geweld specialistische zorg te bieden, zegt Rens. "Ik ben zeden- en kinderpornorechercheur en dan krijg je veel ellende te zien. Daarom snap ik dat het voor slachtoffers erg belangrijk is om hulp te vinden. En bij het centrum zijn ze op het goede adres."
"Slachtoffers die bij het centrum aankloppen krijgen altijd te maken met onvoorziene kosten", zegt Rens. "De zorg zit wel in de dekking van de zorgverzekering, maar bijvoorbeeld reiskosten moeten slachtoffers zelf betalen. Daarnaast kan het centrum extra publiciteit gebruiken. Het is nog lang niet bekend genoeg."

Zwemmen

Met het zware werk als zedenrechercheur vindt Rens het fijn om haar hoofd leeg te maken door te zwemmen. "Tijdens het zwemmen ben ik alleen met de training bezig. Door het zwemmen ontspan ik en dat is goed als je dit werk doet. Ik zet het even van mij af."

Training

Rens heeft goed getraind voor de tocht. "We trainen meestal een uurtje in een zwembad, dus 22 kilometer is een heel eind. Maar de conditie is er, de afstand kunnen we ook aan, maar we maken ons alleen een beetje druk over het weer. Het waait wel aardig."
De verwachting is dat Rens tussen 3 en 5 uur vanmiddag aankomt in Medemblik. 
Doneren voor de actie kan nog via hun actiesite.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.