nieuws

Enschedese muzikant elk jaar bij Indië-herdenking: "We moeten de verhalen van toen doorvertellen"

Wouter Muller
Wouter Muller © RTV Oost
Wouter Muller is elk jaar bij de Indië-herdenking in Enschede. Zijn ouders hebben de Japanse bezetting van Nederlands-Indië meegemaakt. "Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hier elk jaar bij kan zijn."
Op 15 augustus 1945 kwam er met de Japanse capitulatie voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden op die dag de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Dat gebeurt op verschillende plekken, onder meer in Enschede.
De Enschedese zanger en liedschrijver Muller is er zoals elk jaar bij, en levert een muzikale bijdrage. "Deze dag staat voor mij boordevol herinneringen aan wat mijn ouders, mijn hele familie, duizenden andere Indische Nederlanders en andere Nederlanders hebben meegemaakt. Zoveel mensen hebben het leven moeten laten als tol voor de vrijheid van anderen."
"Deze dag staat boordevol herinneringen aan wat mijn ouders hebben meegemaakt"

Volgende generaties

Dit jaar is het herdenkingsprogramma gericht op de overdracht van wat er is gebeurd aan de volgende generaties, zegt Muller. "De mensen die het destijds overleefd hebben zijn de eerste generatie. Ik ben van de tweede generatie. Maar er is ook een derde en een vierde generatie. Het is belangrijk dat de gebeurtenissen van toen herdacht blijven worden door het doorvertellen van de verhalen over de gebeurtenissen destijds."
Het Indië-monument in Enschede
De herdenking duurt van 10:45 tot 13:00 uur en vindt plaats bij het Indië-monument in het Blijdensteinpark aan de Boulevard 1945.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.