nieuws

Coach lanceert na eclatant succes trainingen voor turners met beperking door heel Twente

Nadat haar pupil tijdens de recente Special Olympics met vijf gouden medailles huiswaarts keerde, lanceert haar coach Annemiek de Jong nu een speciale gym- en turnclub. Bedoeld voor mensen met een verstandelijke of lichte lichamelijke beperking. Eerst voor Haaksbergen en als het aan Annemiek ligt wil ze straks in heel Twente aan de slag: "Eerst met turnen, maar op termijn met meerdere sporten."
"Nu nog opereren we onder de vlag van Turn Sport Haaksbergen. Uiteindelijk willen we meerdere sporten aanbieden: rolstoelbasketbal, -hockey, -rugby, voetballen, paardrijden. Dan wordt de naam veranderd in Aangepast Sporten Twente (AST)", vertelt Annemiek de Jong.

Extra lastig

Turnster Amy Uuldriks (20) uit Haaksbergen heeft autisme en dat maakt het voor haar extra lastig de volgorde van haar oefeningen te trainen. Vandaar dat ze zich laat begeleiden door een eigen coach Annemiek de Jong.

Gepassioneerd

Deze Enschedese is al sinds haar jeugd gepassioneerd turnster en verzorgt tegenwoordig de trainingen bij meerdere clubs. "Omdat Amy niet terecht kan bij reguliere wedstrijden ging ik op zoek naar een alternatief. Vervolgens kwam ik uit bij de Special Olympics. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord."

Smaak te pakken

Maar na het eclatante succes kregen Annemiek en Amy de smaak te pakken. Dusdanig dat ze straks in Haaksbergen een speciale afdeling lanceert. Met op 6 september een introductieles. "Met daarna wekelijkse lessen van 16.00 tot 17.30 uur in sporthal De Els."

Inspiratiebron

Want na de special Olympics heeft de coach de smaak van het aangepast sporten helemaal te pakken. En dat had niet alleen maar te maken met de gouden plakken. Het was vooral het enorme plezier van de deelnemers dat haar inspireerde. En het feit dat er geen onderlinge rivaliteit heerst: "Ze bewonderen elkaar vooral. Heel ontroerend om te zien."

Tot veel in staat

En aangepast sporters zijn volgens haar tot veel in staat. "Ze hebben echt heel wat in hun mars. Mits ze op een goede manier worden begeleid."
Waarbij de coach op haar beurt ook veel opstak van haar pupil. "Wat er nodig is om iemand zichzelf te laten ontwikkelen bijvoorbeeld. Daardoor heb ik ontdekt dat ik dit echt leuk vind. En dat dit goed bij mij past."

Extra begeleiding

Volgens pupil Amy Uuldriks is het van cruciaal belang dat zij en andere sporters met een beperking extra begeleiding krijgen: "Door mijn autisme is het voor mij sommige dingen lastiger aan te leren dan voor een ander. Ze moeten me de oefeningen eerst goed worden uitgelegd. Annemiek kan dat erg goed. Ik ben erg blij met haar."
Amy juicht het idee van haar coach toe: "Ik vind het heel bijzonder dat ze dit doet. En voor mij is het alleen maar beter als er meer turners zoals ik bij komen."
Voor meer informatie of aanmeldingen: secretariaat@venkhaaksbergen.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.