nieuws

Bidden en aardappelen rooien op het kloosterboerderijfestival

Sommigen doen mee omdat ze behoefte hebben aan stilte. Anderen zijn op zoek naar bezieling of ontmoetingen. Allebei kan op het kloosterboerderijfestival in klooster Sion in Diepenveen. 
Het kloosterboerderijfestival is een idee van Wilma Smilde. Het is dit jaar voor de vierde keer. Vorig jaar werd het voor het eerst ik klooster Sion gehoude. 
"We twijfelden wel heel erg of we dat dit jaar ook weer in Sion zouden doen", vertelt Smilde. 'Vorig jaar was er weinig boerderijsfeer maar het rook wel heel erg naar mest". Maar nu is ze blij met de prachtige plek.

Boerderijsfeer

De boerderijsfeer is er nu volop. Deelnemers aan het festival zijn bezig de aardappels te rooien. De oogst ziet er goed uit. Ok zijn er volop pompoenen. In de grote keuken wordt alles verwerkt voor de avondmaaltijd. 
Het past bij de principes achter het kloosterboerderijfestival: bewust omgaan met voedsel, sober leven en aandacht bij alles wat je doet. Elke dag wordt begonnen met een eenvoudige viering in de stijl van Taizé: veel stilte en ingetogen gezang. Dan pas volgt het gezamenlijk ontbijt.

Duurzaamheid en soberheid

Ruim twee jaar geleden vertrokken de laatste monniken van klooster Sion naar Schiermonnikoog om daar een hun communiteit voort te zetten. Het gebouw in Diepenveen werd verkocht aan de stichting Klooster Nieuw Sion, die er een passende invulling aan wil geven met de nadruk op spiritualiteit, duurzaamheid en  soberheid.

Jongerenklooser in september van start

Een woongemeenschap is in opbouw en in september begint er een jongerenklooster. Zes jongeren hebben zich aangemeld om er tijdelijk te wonen, los van alle drukte en spanning die het dagelijks leven me zich meebrengt.
Peter Dullaert is blij met de komst van de jongeren van het kloosterboerderijfestival. "Wat zij doen past precies in wat de monniken deden: bidden en werken." En werk is er genoeg. Van de 24 kamers voor het jongerenklooster moeten er nog drie worden opgeknapt. Zelf overnachten de jongeren in tentjes.

Ontspanning

Tijd voor ontspanning is er ook. "Het is ook een festival", vertelt Gerrald. Na het bidden en werken en een goed gesprek is er volop ruimte voor creativiteit, zoals muziek maken. 
Overijssel Vandaag 16 augustus
Hoogtij 26 augustus
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.