nieuws

Niet alle natuurliefhebbers even enthousiast over mini-bosjes

Na Zwolle en Deventer krijgt ook Hardenberg een 'tiny forest'. Het is een minibos zo groot als een tennisbaan en zorgt volgens het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid IVN voor een betere leefomgeving. Toch zijn er ook natuurliefhebbers met kritische kanttekeningen.
Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel, heeft zelf niet al te hoge verwachtingen van de mini-bosjes die op steeds meer plekken worden aangelegd. Vooral in de buurt van steden. "Het is natuurlijk toch postzegelnatuur. We staan met z'n allen voor hele grote milieuopgaven en met de aanleg van mini-bosjes worden die problemen niet opgelost."
De initiatiefnemers van het tiny forest benadrukken juist dat ze bijdragen aan de biodiversiteit, de soortenrijkdom van planten den dieren. Maar daar denkt Zekhuis toch iets anders over. "Bij deze bosjes gaat het om hele jonge natuur. Er vestigen zich soorten die niet bijzonder en bedreigd zijn. Voor het oog ziet het er misschien goed uit, maar de ecologische waarde is echt heel klein."

614 soorten verdwenen

Zekhuis vervolgt zijn betoog. "Biodiversiteit is de afwisseling in verschillend leven. Zeg maar het aantal soorten per oppervlak, of de variatie in bijzondere leefomgevingen. We hebben op dit moment 40.000 soorten in Nederland. Sinds 1900 zijn er 614 soorten verdwenen en die afname gaat in een rap tempo door."
De belangrijkste oorzaken zijn volgens Zekhuis vermesting, verzuring, verdroging en versnippering waardoor kritische soorten uitsterven. "Dus een klein bosje aanplanten zal geen invloed hebben op de biodiversiteit van Nederland. Degelijke jonge bosjes zijn niet rijk aan die kwetsbare soorten. Maar lokaal kan het wel wat helpen, zeker als die grond eerst een maïsakker was of een echte tennisbaan."
Zekhuis wil ook weer niet te cynisch overkomen. "Zo'n tiny-forest is gewoon een goed initiatief en ik pleit ook niet direct voor een alternatief. Maar hiermee moet niet het beeld ontstaan bij onze bestuurders en burgers dat we zo ons biodiversiteitsprobleem serieus oplossen."

Bestuurders aan zet

"Vooral de bestuurders moeten in actie komen. Want als burger is het moeilijk om echt te helpen om de afname van de biodiversiteit te verminderen, maar bestuurders bij provincies, gemeentes, waterschappen of boerenorganisaties kunnen het verschil maken."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.